Denník N

Nedeľná nekázeň: Mníšky, ktoré sa nedali vyzliecť

Karol Tichý - Elégia. Zdroj - cyfrowe.mnw.art.pl
Karol Tichý – Elégia. Zdroj – cyfrowe.mnw.art.pl

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po chodníku išla oproti rehoľná sestra v habite. Asi 10-ročný chlapec sa spýtal: „Mami, čo je toto?“ Nie kto, ale čo – čo je toto za čudo. Keď som bol malý ja, v okolí štátnej nemocnice sme stretali zdravotné sestry vincentínky v modrom habite a s nápadnými veľkými bielymi napevno škrobenými čepcami (cornette). Keď kráčali, závoj im povieval ako krídla bielych holubíc.

Neskôr som počul, že niektoré zdravotné sestry sú „vyzlečené mníšky“. Celých 40 rokov komunizmu prebiehal na pozadí snahy zlikvidovať ženské rehole zápas o habit. Na začiatku vyzval režim do súboja s mocou viac ako 3.500 rehoľníčok. Okradol ich o budovy a všetok majetok, vystavil ich ponižovaniu, väzneniu v sústreďovacích táboroch, otrockej práci, mučeniu a znásilňovaniu. Prevažná väčšina z nich za celý čas neustúpila pod nátlakom a neprijali ani ponuku na zlepšenie svojho postavenia. Nikdy sa „nevyzliekli“!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie