Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Ženy sa boja, že ich muži zabijú, muži hovoria, že je to len manželský problém

Ilustračné foto - Flickr/The Law Offices of Lynda L. Hinkle
Ilustračné foto – Flickr/The Law Offices of Lynda L. Hinkle

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

v ďalšom diele môjho týždenného výberu píšem o tom, ako ešte stále nevieme pomáhať obetiam domáceho násilia, o tom, ako na Slovensku urobíme niečo pozitívne pre ženy a vzápätí to negujeme, o slovenskej umelkyni, ktorá očarila slávnu galériu, a aj o tom, aké odvážne je zveriť sa so svojím najhlbším súkromím.

Ešte predtým pár viet o tom, prečo iránske ženy potrebujú solidaritu z celého sveta. Protesty po násilnej smrti Mahsy Amíní, ktorá zaplatila život za to, že nemala správne nasadený hidžáb, pokračujú.

Veľkú statočnosť prejavujú hlavne ženy, ktoré zvolávajú demonštrácie, protestujú na univerzitách, strihajú si vlasy, pália hidžáby.

Polícia je čoraz násilnejšia, na demonštráciách zabili niekoľko desiatok ľudí.

Ozývajú sa hlasy, že demonštrácie budú postupne utíchať, lebo nemajú jasné vedenie, aj také, že Irán sa bude musieť zmeniť, keďže hnev proti nezmyselným pravidlám je obrovský.

Skeptici hovoria, že takýchto vzopnutí Irán za desaťročia od islamskej revolúcie zažil niekoľko a nikdy sa to neskončilo dobre. Ani pre tých, čo stáli na uliciach, ani pre požiadavky, ktoré mali.

Idealisti tvrdia, že každý represívny režim raz musí padnúť a že by bolo krásne, keby ten iránsky teraz zlomili ženy, ktoré už majú dosť neslobody.

V každom prípade si Iránky zaslúžia podporu – nielen celebritnú na instagramových účtoch, nielen občiansku v uliciach miest západného sveta, ale potrebujú aj podporu politickej elity slobodného sveta. Nástroje na to mocní a mocné na čele demokratických štátov majú.


Téma týždňa: Začína sa to kontrolovaním, môže sa to skončiť vraždou

BBC nedávno získala od policajných analytikov štúdiu o tendenciách, ktoré sa objavujú v prípadoch, keď ženu zabije jej súčasný alebo bývalý partner či iný blízky člen rodiny.

Vyplynulo z nej, že viac ako polovica obetí takýchto vrážd zažívala niekedy aj roky od páchateľov násilie, obmedzovanie, vyhrážky, izoláciu od rodiny, známych aj od finančných tokov, prenasledovanie, totálnu stratu súkromia a kontroly nad vlastným životom.

Ide o britské reálie, ale takéto príbehy sa odohrávajú po celom svete, čo potvrdzujú aj štatistiky OSN. Vyplýva z nich napríklad aj to, že celosvetovo každých jedenásť minút zabije blízky príbuzný ženu alebo dievča.

V mnohých prípadoch by sa najhoršiemu dalo zabrániť, keby ženy, ktoré sa na násilie doma sťažujú (nie všetky na to majú odvahu), naozaj brali vážne a nebolo im okolím a nezriedka aj justičnými orgánmi dávané najavo, že preháňajú, že ide o „bežný“ manželský spor. Pýtajú sa ich tiež, či si naozaj želajú, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie