Denník N

Slzný plyn, panika, pošliapaní fanúšikovia. Indonézia zažila futbalovú hrôzu s viac ako sto obeťami

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Zomrelo minimálne 125 ľudí.

V sobotu večer sa hral zápas v takmer deväťstotisícovom indonézskom meste Malang, miestny klub Arema FC podľahol 2:3 niekoľkonásobnému majstrovi Persebaya Surabaya.

Pre športový kontext treba dodať, že ide o jedno z najtradičnejších derby klubov, pričom oba sídlia v provincii Východná Jáva.

Fanúšikovia domácich prehru nezniesli, na hráčov aj rozhodcov začali hádzať fľaše, vtrhli na ihrisko a začali sa nepokoje. Skončili sa jedným z najotrasnejších športových nešťastí v histórii.

Šéf polície: Pálili autá, začali sme so slzným plynom

Fanúšikovia vtrhli na trávnik štadióna Kanjuruhan a začali agresívne požadovať odpovede od hráčov, trénerov aj vedenia. Stovky fanúšikov boli na trávniku, desaťtisíce na tribúnach.

„Po odpískaní konca zápasu hráči hostí utekali do šatní, pretože hŕstka domácich fanúšikov vnikla na ihrisko, aby napadli svojich hráčov a ukázali im, ako sú ‚spokojní‘ s ich predvedeným výkonom. Keď sa pridalo viac fanúšikov, autority sa rozhodli pre opatrenia na kontrolu situácie, pričom hráči Arema FC nasledovali súpera do šatní. Tam za nimi utekali aj fanúšikovia, a keď sa im to nepodarilo, situácia sa premenila na chaos,“ citovali médiá 24-ročného fanúšika domácich Muhammada Rezqiho Wahyu Aji Sumarna.

Polícia, zdá sa, spanikárila a všetkých fanúšikov, ktorých dobehla, tĺkla obuškami a na desaťtisícové davy strieľala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie