Denník N

Turci skomplikovali Putinovi vojnu. NATO stojí za nimi, vyzýva však na pokoj

Je Putin účastníkom priveľa konfliktov naraz? Foto – AP
Je Putin účastníkom priveľa konfliktov naraz? Foto – AP

NATO sa postavilo za Turecko, vyzýva však na chladné hlavy. Veľvyslanec nemenovanej krajiny Aliancie požadoval od Ankary diplomatickejšie riešenie incidentu.

Zamotal sa ruský prezident Vladimir Putin operáciou v Sýrii na strane diktátora Baššára Asada do príliš veľkej hry, ktorá nemusí ísť vždy len podľa jeho kariet?

Zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckými lietadlami F-16 ukazuje, že jeho vojna proti teroristom, ako sa ju snaží obhájiť, zďaleka nie je taká jednoduchá, ako ju vykresľujú ruským divákom v televízii.

A že okrem víťazstiev so sebou prináša aj prehry a obete. Ukázal to aj nedávny pád ruského lietadla s 224 pasažiermi nad Sinajom, ktorý zrejme zničila bomba nastrčená islamistickými teroristami, čo Moskva nechcela dlho pripustiť.

Putin to priznal až po útokoch na Paríž, kde teroristi zabili 130 ľudí.

Čo si myslia tureckí spojenci v NATO

Utorkové zostrelenie lietadla sa Putin snaží hodiť na Turecko, ktoré vykresľuje ako posluhovača teroristického Islamského štátu. Ruské lietadlo podľa neho vôbec nenarušilo turecký priestor, ako tvrdí Ankara, a Turci ho zostrelili vo výške šesťtisíc metrov, keď bolo kilometre od tureckých hraníc.

Toľko Putinova verzia, určená skôr domácim divákom než lídrom z krajín NATO, ktorí sa postavili za Turecko. Americký prezident Barack Obama napríklad vyhlásil, že Turci majú právo brániť svoj vzdušný priestor, a že ruské operácie blízko jeho hraníc sú problém. Aj on však opakoval, že tento incident by nemal viesť ešte k zvýšeniu napätia na Blízkom východe.

To, že ruské lietadlá narušili turecký priestor, majú potvrdzovať radarové snímky tureckej armády.  Turci tvrdia, že pilotov Su-24 varovali desaťkrát. Potvrdil to podľa BBC aj hovorca amerických operácií proti ISIS Steve Warren.

Na druhej strane však podľa Reuters išlo o preniknutie do tureckého priestoru, ktoré trvalo 17 sekúnd. To naznačuje, že Ankara na tento moment mohla čakať znepokojená dávnejšími provokačnými preletmi a ruskými operáciami neďaleko svojich hraníc, kde Islamský štát nepôsobí.

Na mimoriadnom stretnutí NATO Ankaru jej spojenci podporili a podľa jeho šéfa Jensa Stotenberga prejavili Turecku solidaritu. Istý nemenovaný diplomat však podľa agentúry Reuters kritizoval Ankaru, že mohla reagovať aj jemnejšie a ruské lietadlo zo svojho územia len vyprevadiť.

„Jednoznačne všetci členovia Aliancie vyjadrili solidaritu Turecku, vyzvali na pokoj, a aby sa tá situácia riešila bilaterálne medzi Moskvou a Ankarou. Rusko tam ani náznakom nikto nepodporil,“ povedal Denníku N diplomatický zdroj z Bruselu.

Prekazená Hollandova misia

Zostrelenie lietadla skomplikovalo francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi misiu v Bielom dome u amerického prezidenta. Do Moskvy, kam sa chystá už vo štvrtok, odkázal, že stále môžu spolupracovať, ak sa sústredia na boj proti ISIS. A rovnako zopakoval aj to, že Asad musí odísť, keďže má na svedomí najviac životov.

„V tomto nebezpečnom momente po zostrelení ruského lietadla by mali všetci zachovať pokoj,“ vyzýval na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk. Podobných slov medzi západnými lídrami zaznelo viac. Vojenskú odpoveď vylúčil aj Kremeľ. To si, ako píše komentátor Bloombergu Leonid Beršidskij, ani nemôže dovoliť.

„Rusko nemôže zvládať niekoľko simultánnych kríz so svojimi najdôležitejšími susedmi, obzvlášť keď uňho doma rastie nespokojnosť s úspornými opatreniami. Putinovo Rusko nie je práve slabé, ale je osamotené a nemilované pre znepriatelenie si potenciálnych priateľov, akými sú Turecko a Ukrajina. Ak sa tlak v blízkom čase ešte zväčší na jeho viacerých frontoch, Putin sa bude môcť cítiť zatlačený do kúta.“

Horšie už nebude?

Kým NATO sa bude snažiť nedramatizovať situáciu, vzťahy medzi Ankarou a Moskvou zrejme už horšie ani nemôžu byť. A to hovoríme o krajinách, ktoré spája obchod s plynom, tri milióny ruských turistov na tureckých plážach (po Nemcoch najviac), ale aj odpor ich lídrov k liberálnej demokracii a nezávislým médiám.

Putin pohrozil Turecku zhoršením vzťahov, vzápätí vyšli prví Rusi demonštrovať pred turecké veľvyslanectvo, minister zahraničia Sergej Lavrov zrušil plánovanú návštevu Ankary a vyzval Rusov, aby do Turecka nechodili. To, že zostrelenie lietadla budú Turci ľutovať, sa nechal počuť aj čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Vzťahy oboch krajín od začiatku ruských operácií na strane Asada neboli najlepšie a smerovali ku konfrontácii. Rusi viackrát provokovali Ankaru nepovolenými preletmi. V októbri tam Turci zostrelili špionážny dron ruskej výroby. Plagáty Putina s krvavými ústami a nápisom vrah sa bežne objavovali na protiruských demonštráciách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Turecko vs. Rusko

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie