Denník N

Našou úlohou je neprovokovať mužov a robiť všetko, čo chcú, vraveli Iránky na proteste v Bratislave

Bratislavské zhromaždenie na podporu iránskych žien. Foto N - Tomáš Hrivňák
Bratislavské zhromaždenie na podporu iránskych žien. Foto N – Tomáš Hrivňák

Potrebujeme vašu pomoc a vašu slobodu, znelo na demonštrácii.

Stredoškolák Aryabod kráčal v sobotu po Hviezdoslavovom námestí, keď si náhodou všimol skupinu ľudí s iránskymi vlajkami a transparentmi. Bola na nich tvár 22-ročnej Kurdky Mahsy (kurdským menom Jiny) Amíníovej, ktorá bola podľa viacerých neziskových organizácií zabitá po zadržaní iránskou mravnostnou políciou.

Zatkli ju, pretože vraj nemala správne nasadený hidžáb.

Jej smrť vyvolala v Iráne obrovské protesty, počas ktorých už zomreli desiatky ľudí. Cez víkend sa na podporu demonštrácií konali zhromaždenia vo vyše 80 mestách vrátane Bratislavy. Zorganizovali ho Iránky a Iránci, ktoré a ktorí žijú na Slovensku.

„Je veľmi povzbudivé natrafiť na niečo také v centre Bratislavy, keď pochádzate z krajiny, ktorej sa to týka,“ vraví Aryabod, ktorý na žije na Slovensku s rodinou už piaty rok.

Aryabod verí, že protesty prinesú zmenu režimu, priznáva však, že možno ide len o jeho sen. Mnohí si podľa neho nevedia predstaviť, čo ľudia a obzvlášť ženy v Iráne zažívajú.

„Verím, že protesty prinesú zmenu, ideálne zvrhnutie režimu, aj keď je to možno len môj sen. Veci, aké sa stali Mahse, sa diali už dlho, jej smrť už bola len vrchol,“ dodáva Araybod.

Aj jeho mamu počas života v Iráne niekoľkokrát napadla mravnostná polícia, pretože vraj nemala správne nasadený hidžáb.

Na sobotňajšom zhromaždení bol aj Denník N, ktorý sa rozprával aj s ďalšími jeho účastníčkami a účastníkmi.

Foto N – Tomáš Hrivňák

V škole v Iráne nám vraveli, že patríme do kuchyne

„Sme vedľajšie postavy, našou úlohou je neprovokovať mužov a robiť všetko, čo chcú. Nemôžeme riešiť našu ženskosť podľa seba, vždy ju musíme podriaďovať mužom. Na druhej strane však vidím, že sa to nepáči ani mužom. Lenže nemáme na výber,“ hovorí komička a moderátorka zhromaždenia Nasi, ktorá na Slovensku žije od roku 2010.

Nasi prirovnáva fungovanie iránskej morálnej polície k fungovaniu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Nepokoje v Iráne

Svet

Teraz najčítanejšie