Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko vymyslel spôsob, ako potrestať tých, ktorí odišli z krajiny

Ilustračné foto – Pixabay/VBlock
Ilustračné foto – Pixabay/VBlock

Týka sa to aj Bielorusov s občianstvom alebo povolením na pobyt v iných krajinách.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Alexandr Lukašenko už dlho straší tých, ktorí nie sú spokojní s jeho režimom – režimom, ktorý násilne uchopil moc v Bielorusku. Tých, ktorí zostali v krajine, sa snažia identifikovať a zavrieť do väzenia. Nespokojnú väčšinu nie je možné dostať do väzenia, ale je možné ju zastrašiť, aby sa ľudia opäť báli diskutovať o politike a vôbec o všetkom, čo sa deje v ich živote.

Akýkoľvek negatívny postoj, akákoľvek nespokojnosť je prejavom nelojálnosti a nesúhlasu so „smerovaním štátu“.

Čo však robiť s tými, ktorí odišli? Nie je možné (tak dobre, po únose lietadla spoločnosti Ryanair s opozičným novinárom Romanom Protasievičom na palube to znie smiešne, ale predsa) ich hodiť do kufra, odviezť do Bieloruska a tam ich súdiť. Zostáva len ubližovať ich blízkym, poškodzovať majetok a zastrašovať.

Prvé dve veci Lukašenkov systém realizuje, aj keď nie masovo. Z času na čas sa objavujú správy o prehliadkach u rodičov opozičných aktivistov, ktorí odišli. Niektorých rodičov nútia nahrávať videá, v ktorých obviňujú svoje deti zo zločinov.

Stávajú sa aj pogromy: napríklad príslušníci bezpečnostných zložiek GUBOPiK zdemolovali byt jedného zo známych Lukašenkových odporcov Vadima Prokopieva, pričom najprv počkali, kým dokončí rekonštrukciu novo zakúpeného bytu.

Odňatie občianstva nie je novou vyhrážkou, o ňom sa hovorí už niekoľko mesiacov. Návrh zákona týkajúci sa tohto opatrenia však už bol predložený bieloruskému parlamentu. To znamená, že skutočné príklady sa môžu objaviť už začiatkom roka 2023.

Súdy „na diaľku“

Koncom júla Alexandr Lukašenko podpísal zákon, podľa ktorého môžu byť občania Bieloruska súdení aj v neprítomnosti, ak sa nenachádzajú v krajine, a dokonca odsúdení na popravu. Existuje zoznam s desiatkami článkov, na základe ktorých je možné súdiť v neprítomnosti. Je tu však jedna nuansa: podľa rozhodnutia generálneho prokurátora, predsedu vyšetrovacieho výboru alebo šéfa výboru pre štátnu bezpečnosť sa môže na súdny proces v neprítomnosti použiť akýkoľvek článok. Stačí len chcieť.

Na prvý pohľad sa toto opatrenie zdá byť spochybniteľné – ak je osoba v zahraničí, prečo by sa mala starať o pokutu alebo dokonca o odsúdenie za trestný čin v Bielorusku? V praxi je to však trochu komplikovanejšie: môže to viesť k problémom pre príbuzných a ku konfiškácii majetku. Okrem toho súdy v neprítomnosti otvorili cestu k ďalšiemu kroku – odňatiu občianstva.

Predtým sa zdalo, že o občianstvo môžu prísť len ľudia, ktorí ho nezískali pri narodení, napríklad ak prišli do Bieloruska z inej krajiny a žili v krajine dostatočný počet rokov, alebo ak ho získali za zásluhy pre krajinu alebo za niečo iné. Lukašenko však navrhuje, aby oň mohli prísť aj tí, ktorí sa v Bielorusku narodili.

Odňatie občianstva

Koncom septembra dostal bieloruský parlament na posúdenie návrh zákona, ktorým sa mení zákon o občianstve. Po odsúdení podľa jedného z 55 článkov trestného zákonníka môže teraz každý Bielorus alebo Bieloruska prísť o občianstvo. Existujú paragrafy, podľa ktorých už režim odsúdil Lukašenkových politických oponentov: napríklad „vyhrážanie sa spáchaním teroristického činu“, „sprisahanie alebo iné konanie s cieľom uchopiť štátnu moc“, „financovanie extrémistických aktivít“.

Pod takéto články spadá napríklad podpora politických väzňov a ich rodín. Alebo zriadenie Koordinačnej rady Bieloruska a ďalších demokratických štruktúr. Alebo fantázie bieloruských špeciálnych služieb, ktoré vás môžu obviniť z „hrozby spáchania teroristického činu“ na základe celkom vymysleného prípadu.

Zaujímavý je aj bod o občanoch Bieloruska, ktorí majú druhé občianstvo alebo povolenie na pobyt v inom štáte. Podľa návrhu zákona musia do troch mesiacov informovať bieloruské ministerstvo vnútra alebo diplomatickú službu. Načo?

V návrhu zákona sa píše, že takýmto občanom je možné obmedziť práva a slobody. Z akého dôvodu, o aké práva a slobody presne ide, je záhadou.

Čo budú robiť Bielorusi, ktorým odoberú občianstvo?

Celkovo sa stále nezdá, že odňatie občianstva na pozadí všetkého, čo sa už deje Bielorusom, ktorí sa postavili proti Lukašenkovmu režimu, je niečo strašné. Ak vás Lukašenko neuznáva ako občana Bieloruska, je nepravdepodobné, že by vás rovnako vnímali aj ostatné pre vás bezpečné krajiny. Nikto vám pas neodoberie, pokiaľ ho sami neodnesiete na veľvyslanectvo.

Tí, ktorým sa skončila platnosť cestovného pasu, sa budú zamýšľať, ako si vybaviť nový pas, keď už nie sú bieloruskými občanmi. Podobné problémy sa však objavujú už teraz u tých, ktorí sú v Bielorusku odsúdení za trestné činy a nemôžu ísť na veľvyslanectvo ani sa vrátiť do krajiny.

Riešenie už existuje: je ním azylová procedúra. V Poľsku ju využívajú stovky a tisíce Bielorusov a Bielorusiek – a ich počet bude ďalej rásť.

Zaujímavý efekt môže mať Lukašenkova iniciatíva na zbavenie občianstva. Sviatlana Cichanovská a ďalší predstavitelia demokratického hnutia už dlho diskutujú o možnosti vydávať pasy povedzme nezávislého Bieloruska, ktoré nemá nič spoločné s Lukašenkovým režimom. Znie to ako výplod fantázie, ale Lukašenko sám tlačí demokratický svet ku kreatívnym a nekonvenčným riešeniam.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie