Denník N

Do Európy sa pohla „Karavána svetla“: prečo Sýrčania utekajú z Turecka

Nie každý, kto príde z Turecka do Grécka a tvrdí že je Sýrčan, ním aj je. FOTO - TASR/AP
Nie každý, kto príde z Turecka do Grécka a tvrdí že je Sýrčan, ním aj je. FOTO – TASR/AP

Najmenej stotisíc ľudí sa vydalo na pochod.

Keď som bol v roku 2015 na reportáži na turecko-sýrskej hranici, v provincii Hatay s počtom obyvateľov 1,5 milióna bolo 300-tisíc utečencov. Miestni o nich hovorili láskavo ako o bratrancoch a sesterniciach, 90 percent Sýrčanov nebývalo v táboroch, ale v súkromí, mnohí si našli prácu. V Osmanskej ríši, predtým ako nové hranice narysovali Briti a Francúzi, boli Turci a Sýrčania často rodinne prepojení, ako susedia nažívali obvykle bez konfliktov.

To všetko je dnes do veľkej miery preč.

Stotisíc ľudí na hraniciach

V Turecku sa dnes začal povestný šum motýlích krídiel, ktorého dôsledkami sú masová migrácia sýrskych utečencov po balkánskej ceste a kontroly na hraniciach schengenského priestoru v strednej Európe. Krajina hostí (Európska únia dúfala, že „zadržiava“) na svojom území približne 3,7 milióna Sýrčanov. To, čo sa donedávna javilo pre nich ako pohostinný raj a azyl pred vojnou v domovskej krajine, sa mení na nehostinné peklo.

Sýrske organizácie bijú na poplach. Podľa viacerých skupín za práva utečencov sa protisýrsky rasizmus v celom Turecku stáva alarmujúcim trendom. Radikalizuje sa rétorika politikov. Ľudia, čo utiekli pred krvavým konfliktom, mučením, núteným zmiznutím a iným ohavným zneužívaním zo strany Asadovho režimu, aby hľadali bezpečnosť v Turecku, tak teraz čelia ďalším útokom.

Podľa susedného Grécka, ktorého policajné zložky sú v plnej pohotovosti, v Turecku existuje organizovaný plán na inštrumentalizáciu migrantov. Hraničný priechod Evros je nepriechodný, napriek tomu sa cez rieku (a na člnoch cez Egejské more) na grécku pevninu aj ostrovy dostávajú tisíce ľudí. Za posledných pár mesiacov ide asi o 25-tisíc Sýrčanov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie