Denník N

Utekajte, kým je čas

Igor Matovič unáša spoločnosť od slušnosti a rozumu, od Západu na Východ, a preto treba od neho utiecť.

Ak je dnes Robert Fico hlásateľom tých istých ideí, ktoré zvestuje svetu Vladimir Putin, nemalo by nás to prekvapiť. Ale ak sa k Putinovým ideám začína hlásiť Igor Matovič, mali by sme spozornieť. Presne to sa totiž minulý týždeň stalo.

Obaja muži vyriekli vo svojich prejavoch pred ruskými a slovenskými poslancami slová, ktorých cieľom bolo prevrátiť našu civilizáciu naruby. Je lákavé mávnuť nad nimi rukou s dôvetkom, že ide len o slová. Lenže historická skúsenosť nás varuje: politici až príliš často myslia svoje slová oveľa vážnejšie ako tí, čo ich počúvajú.

Rozdiel býva obvykle v ich váhe a kým tie Putinove sú obťažkané jadrovými hlavicami a absolútnou mocou diktátora, tie Matovičove len funkciou ministra malého štátu, ktorý sa opiera o svojich stúpencov.

Pre nás je to však slabá útecha, lebo niektoré vety z ich prejavov sú prakticky totožné a vychádzajú z úst slovenského ministra. Matovič označil slovenských novinárov za „progresívnych fašistov“ a Putin označil „elity Západu“ za satanistov. V názore na západnú civilizáciu sa teda obaja zhodujú natoľko, že by si mohli svoje výroky vymeniť. To by nás malo naozaj vystrašiť, lebo Matovič svoje slová nemusel vysloviť, ale urobil to a som presvedčený, že preto, lebo ich myslí vážne.

Obaja nás chcú presvedčiť, že svet smeruje k apokalypse, lebo k moci sa derie Antikrist, ktorým sú v ich očiach západné liberálne elity a Matovič ich vidí aj v slovenských novinároch. Obom sa podarilo uniesť skutočnosť do temnoty, Putin si však berie za rukojemníka celý svet, kým Matovič len malé Slovensko.

Nasledovníci

Problém však nie sú oni, ale ľudia, ktorí ich nasledujú. Oni sú pre svet aj Slovensko naozaj nebezpeční, lebo bez nich by ani Putin, ani Matovič nič neznamenali.

Zažil som v živote viacero situácií, keď som s údivom hľadel na tých, ktorí nasledovali vábenie zla vyjadrovaného slovami. Vždy to malo rovnaký priebeh: spočiatku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Robert Fico

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie