Denník N

Pre človeka s 1,6 promile v krvi je auto nabitou a odistenou zbraňou, hovorí súdny lekár

Ľubomír Straka je prednostom v Ústave súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Zdroj - archív Ľ. S.
Ľubomír Straka je prednostom v Ústave súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Zdroj – archív Ľ. S.

Súdny lekár Ľubomír Straka vyše dvadsať rokov skúma, ako opitosť prispieva k predčasným úmrtiam. V rozhovore vysvetľuje, ako alkohol utlmuje mozgovú kôru, zvyšuje nárast sebavedomia či agresivity a čo to spôsobuje za volantom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Diskusie o tom, že by u nás na Slovensku platilo, že môžete šoférovať auto do 0,5 promile alkoholu v krvi, považuje Ľubomír Straka za populizmus politikov. Vysvetľuje, že naša spoločnosť je jednoznačne alkoholová, a tak treba trvať na nulovej tolerancii. Pri nehode v centre Bratislavy zabil v nedeľu v noci vodič pod vplyvom alkoholu päť osôb, dvaja ľudia boli v nemocnici so zraneniami v kritickom stave.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • ako sa pri stúpajúcom množstve alkoholu menia funkcie mozgu a spomaľujú sa reflexy;
  • prečo šoféri zvyknú po zadržaní tvrdiť, že nechceli ísť z pohostinstva autom;
  • v čom sa nehody s opitým vodičom líšia od ostatných dopravných nehôd;
  • čo si myslia súdni lekári o povolenej hladine alkoholu za volantom do 0,5 promile, ako je to napríklad v Nemecku či Rakúsku.

Vodič, ktorý narazil do zastávky na Zochovej ulici v Bratislave, mal v krvi 1,6 promile alkoholu. Koľko toho musí človek približne vypiť, aby dosiahol takúto hodnotu?

Ak berieme, že ide o priemerného muža, ktorý má približne 90 kíl, tak musí vypiť minimálne osem klasických jednotiek alkoholu. Pod klasickou jednotkou alkoholu sa rozumie pollitrové pivo, dva decilitre bieleho vína alebo poldeci destilátu. Takúto hodnotu už považujeme za stredne ťažký stupeň opitosti.

Ako sa pri takom množstve alkoholu postupne menia funkcie mozgu?

V nižších dávkach je účinok alkoholu trochu euforizujúci, no v dávkach nad dve promile dochádza k útlmu, keď ľudia „zaspávajú na stole“. Koncentrácia 1,6 teda ešte spadá do fázy, keď alkohol utlmuje mozgovú kôru, človek stráca určité zábrany a je nabudený. To je možno aj dôvod, prečo ľudia radi pijú alkoholické nápoje.

Na druhej strane sa však človek stáva aj podstatne smelším a prestáva si uvedomovať rôzne nebezpečenstvá. Práve preto sú tieto koncentrácie rizikové pri dopravných nehodách. Alkohol v takýchto koncentráciách už človeku výrazne narúša schopnosť byť bezpečným účastníkom cestnej premávky. Svetové štatistiky hovoria, že 30 – 50 percent úmrtí pri dopravných nehodách spôsobil vplyv alkoholu. Čo je privysoké číslo.

Čo robí takýto stav s ľudskými reflexmi?

Výrazne ich predlžuje, čiže človek nedokáže adekvátne reagovať na vonkajšie podnety. Vodič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Nehoda na Zochovej

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie