Denník N

Kalkulačka ukáže, ako po štyridsiatke spomaľujeme. Odborníci zostavili päť rád, ako starnutie pribrzdiť

Ilustračná fotografia. športové hry pre seniorov v Nitre v roku 2012. Foto – TASR
Ilustračná fotografia. športové hry pre seniorov v Nitre v roku 2012. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

okrem Košíc sa uplynulú nedeľu konali maratónske behy vo viacerých mestách sveta, pričom najprestížnejší z nich organizoval Londýn.

Preteky vyhral Keňan Amos Kipruto, no rovnako ako víťaz zaujal aj celkovo piaty Kennenisa Bekele, ktorý dobehol do cieľa v čase 2:05:53 h a vytvoril nový svetový rekord v kategórii bežcov starších ako 40 rokov.

Že rekord vytvoril práve Bekele, nie je prekvapením. Etiópčan patrí k najlepším vytrvalcom histórie a v najúspešnejšom období kariéry bol neporaziteľný. To však bolo už pred 15 rokmi a v poslednom období sa výkonnostne trápil. Bekeleho príbeh teraz môže byť inšpiráciou a dôkazom, že maratón sa dá kvalitne odbehnúť aj po štyridsiatke.

Výskumy potvrdzujú, že od spomínaného veku telo prirodzene spomaľuje, odborníci však zostavili viacero metód a rád, ako sa dá tento proces oddialiť.

Americký odborník Ray Fair dokonca navrhol kalkulačku, pomocou ktorej si môžu bežci vypočítať, ako by sa ich osobné rekordy mali vyvíjať po štyridsiatke.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Najprv zlá správa. Po štyridsiatke čaká na bežcov desať rokov, počas ktorých spomalia v priemere o tri až šesť percent. Vo veku od 50 do 60 rokov spomalia o desať percent a v dekáde po sedemdesiatke o ďalších 15 percent. Okrem iných faktorov je za spomalenie zodpovedný úbytok sily, strata flexibility či hustoty kostí. Dobrou správou však je, že pre spomalenie kondičného úpadku vieme urobiť veľa.

Otázkou bežeckého spomaľovania, ktoré je spojené s vekom, sa zaoberal aj Američan Ray Fair. Ide o profesora na Ekonomickej univerzite v Yale, ktorého vlastné zhoršujúce sa bežecké výkony priviedli k hľadaniu vzorca na výpočet toho, ako nás spomaľuje pribúdajúci vek.

Výsledkom analýzy je kalkulačka, do ktorej stačí dosadiť dve hodnoty – svoj najlepší bežecký výkon a vek, v ktorom ste ho dosiahli, a následne sa v jednoduchej tabuľke dozviete, ako by sa váš osobný rekord mal postupne meniť po dovŕšení 40 rokov.

„Niektorí hovoria, že im kalkulačka zmenila život,“ hovorí Fair pre New York Times. „Vedia, že s pribúdajúcim vekom spomalia, ale pokiaľ spomalia tak, ako im hovorí tabuľka, sú spokojní.“

Kalkulačku nájdete na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie