Denník N

Týždeň v zdraví: Kedy je to chrípka a kedy prechladnutie? Aký vplyv na zdravie má tvar tela? Prečo majú nočné sovy vyššie riziko chronických ochorení?

Ilustračné foto - TASR/dpa
Ilustračné foto – TASR/dpa

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  čo robiť a čo nerobiť, ak máte príznaky chrípky alebo prechladnutia, a ako ich rozoznať;
  •  akým spôsobom môže tvar tela a rozloženie tuku vplývať na zdravie;
  •  prečo žijú ranné vtáčatá zdravšie ako nočné sovy.

Prichádza sezóna chrípky a prechladnutia. Čo robiť a čo nerobiť pri prvých príznakoch a kedy navštíviť lekára?

V prvom rade treba poznať rozdiel: s chrípkou a prechladnutím je to podobné ako s probiotikami a prebiotikami, väčšina ľudí ich „pozná“, ale keď príde na lámanie macesu, len veľmi málo z nich dokáže presne trafiť rozdiely.

Príznaky prechladnutia a chrípky sa čiastočne prekrývajú, okrem vírusového pôvodu majú veľa spoločného, ale existujú aj rozdiely, ktoré dokážeme „samodiagnostikovať“. Prechladnutie môžeme považovať za banálne ochorenie – ak nie je spojené s inou infekciou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie