Denník N

Autá plávali ulicami, more zhnedlo. Florida sa spamätáva z ničivého hurikánu

Bruno Dhaine a Marie-Christine Davidionová pred darčekovým obchodom Uno. Foto - Jana Ciglerová/Deník N
Bruno Dhaine a Marie-Christine Davidionová pred darčekovým obchodom Uno. Foto – Jana Ciglerová/Deník N

Z Miami, kde bývam, je to do mesta Naples na západnom pobreží Floridy zhruba rovnako ďaleko ako z Prahy do Brna. O dvesto kilometrov ďalej a po dvoch hodinách cesty sa však nachádza iný svet – zatiaľ čo my v Miami už okolo seba skoro ani nevidíme, že pred troma dňami udrel nejaký hurikán Ian, ľudia z Naples sa sami seba pýtajú, ako budú žiť ďalej.

Skazu vidieť na každom kroku, ľudia tu nehovoria o ničom inom. Popadané a vyvrátené stromy, poškodené budovy, vyhodený nábytok pred každým domom a bahno, všade nánosy klzkého a zapáchajúceho bahna. Čerpacie stanice, ktoré majú benzín, sú rozoznateľné na prvý pohľad: čakajú pri nich desiatky, niekde aj stovky áut.

V obchodoch nedostať čerstvé jedlo a pulty s mäsom alebo ovocím sú celkom prázdne. „Nefunguje zásobovanie a nemali sme elektrinu. Aj dnes nám vypadáva,“ vysvetľuje predavačka v supermarkete Publix a jej slová sa hneď potvrdia, keď celý obchod náhle zhasne.

Foto – Jana Ciglerová/Deník N

Pre nedostatok elektriny nie sú v prevádzke ani semafory, a tak na každej križovatke autá zastavia a dávajú si prednosť podľa toho, kto prišiel skôr. Vyplavená je aj miestna zoo, ktorá je už od utorka pre hurikán uzavretá.

„Prišla veľká prívalová vlna a rozvodnila sa rieka Gordon, ktorá je blízko. Zvieratá a niekoľko ošetrovateľov sme ešte pred hurikánom schovali do novších pavilónov, ktoré majú modernejšie zabezpečenie, a tak všetky prežili. Teraz nás čakajú dni práce a odpratávania,“ opísala situáciu hovorkyňa zoo Courtney Jollyová a poskytla Deníku N záber, na ktorom sa žeriav kráľovský schováva na dámskych toaletách.

Foto – Naples Zoo

Toalety ostatne nie sú na schovávanie zvierat v zoologických záhradách unikátnym miestom, ako ukázal aj záber

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie