Denník N

Americký generál naznačil, ako môže Západ reagovať na ruské použitie jadrových zbraní

David Petraeus prezradil, ako by podľa neho reagovalo USA na ruský útok jadrovou zbraňou. Foto - TASR/AP
David Petraeus prezradil, ako by podľa neho reagovalo USA na ruský útok jadrovou zbraňou. Foto – TASR/AP

Oficiálne americkí predstavitelia nehovoria, ako by reagovalo USA a NATO. Rozprávajú iba o katastrofických dôsledkoch pre Rusko. Podľa ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva by Západ do konfliktu priamo nezasiahol.

David Petraeus bol jedným z najvplyvnejších generálov v amerických ozbrojených silách za posledné roky. Velil spojeneckým jednotkám v Iraku aj Afganistane a v rokoch 2011 a 2012 bol šéfom CIA.

Teraz je už na dôchodku, jeho slová preto treba brať hlavne ako názory síce vplyvného, no stále len nezávislého analytika. Keď sa ho v nedeľu moderátor televízie ABC News pýtal, ako vážne treba brať hrozbu použitia jadrovej zbrane zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal, že vážne.

„Áno, musíte to brať vážne. A Jake Sullivan verejne uviedol, že USA komunikuje s Ruskom, aká by nasledovala odpoveď,“ povedal Petraeus (69) v rozhovore pre reláciu The Week.

Národný bezpečnostný poradca vo vláde Joea Bidena Jake Sullivan predtým povedal, že by to pre Rusko malo „katastrofálne dôsledky“. Konkrétnejší však nebol.

Petraeus však už áno. Dodal však, že osobne o tom so Sullivanom nehovoril. Podľa generála by v prípade, ak by Rusko použilo jadrové zbrane, mohli Spojené štáty spolu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie