Denník N

Vývoj bojov (222. deň): Rusi utekajú pri Dnipre, Ukrajinci tu majú prevahu vo všetkom, píše ruský bloger

Ukrajinskí vojaci sa fotia v oslobodenej dedine Ševčenkivka na severe Chersonskej oblasti. V utorok už boli 20 kilometrov južnejšie pri obci Dudčany. Zdroj - OSINT/Twitter
Ukrajinskí vojaci sa fotia v oslobodenej dedine Ševčenkivka na severe Chersonskej oblasti. V utorok už boli 20 kilometrov južnejšie pri obci Dudčany. Zdroj – OSINT/Twitter

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinci postupujú pri Dnipre, Rusi utiekli aj z dediny Dudčany.
  • Vraj tu poškodili cestu cez priehradu, no ani to nadlho Ukrajincov nezdrží.
  • Tri dôvody, prečo sa im darí postupovať v Chersonskej oblasti. 
  • Ukrajinci pri oslobodzovaní miest používajú taktiku, ktorú si úspešne vyskúšali už v roku 2014 v Donbase.
  • Podobne sa môžu pokúsiť postúpiť aj pri Svatove a Kreminnej. 
  • Mobilizovaní ruskí vojaci ešte vo veľkom neprišli na Ukrajinu, tvrdí Pentagon. 
  • Graf dňa naznačuje, ako sa za posledné dva týždne zmenila atmosféra v Rusku. 
  • Videá dňa ukazujú, ako Ukrajinci čistia zákop a ako vyzeral piatkový slávnostný míting na Červenom námestí v televízii a ako naozaj. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 3. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Chersonský front: Ukrajinci ohlásili ofenzívu v Chersonskej oblasti už koncom augusta, no až teraz vidno na mapách výrazné straty Rusov. Ukrajinská armáda ich možno prekvapujúco zatlačila na severovýchode na pravom brehu rieky Dnipro.

Postupuje rýchlo. Správy z ruských vojnových kanálov už hovoria, že Rusi sa stiahli z dediny Dudčany (pred vojnou mala 2-tisíc obyvateľov). Niektorí blogeri písali, že časť ruských jednotiek je už v 18 kilometrov vzdialenom Mylove.

Neskôr v utorok ráno sa objavilo video, že ukrajinskí vojaci už sú v Dudčanoch.

Podľa telegramového kanálu Rybar sa ruské jednotky sťahujú z celého severného sektora, čiže nielen pri Dnipre, ale aj západnejšie. V Dudčanoch podľa neho na ústupe spôsobili výbuch cesty na priehrade. Ak by to bola pravda a cesta by bola neprejazdná, mohlo by to spomaliť postup Ukrajincov.

Obchádzka by však nebola veľká, možno päť kilometrov okolo kanálu. Nevieme však, či táto oblasť nie je zamínovaná. Ako píše vagnerovský kanál, Ukrajincov to môže zdržať tak na dva dni.

Podľa ruského nacionalistu Girkina Ukrajinci postúpili aj pri Davydivom Bride. Píše, že tu majú prevahu vo všetkom (počty ľudí, technika), dokonca že útočia aj za pomoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie