Denník N

Vedie mladých chlapcov, aby dozreli v správnych mužov: Absentujú nám tu mužské vzory

Tomáš Pešek. Foto - Klára Šindelková
Tomáš Pešek. Foto – Klára Šindelková

S otcami chlapcov, ktorí boli na našom kurze, sme sa rozprávali o tom, aké vzťahy mali oni so svojimi otcami. Ani jeden z nich nikdy od otca nepočul slová „mám ťa rád“. Ani jeden, tvrdí kouč Tomáš Pešek.

Tomáš Pešek (1981) vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Je lektorom, inštruktorom zážitkovej pedagogiky a profesionálnym koučom (ICF). Dlhodobo sa venuje rozvojovým programom orientovaným na mladých mužov, ktorí „prestupujú“ z chlapčenského do mužského veku.

Dlhodobo sa venujete mladým chlapcom, ktorí vstupujú do mužského veku. Snažíte sa ich priviesť k tomu, aby sa mohli stať pravými či zrelými mužmi. Sám vravíte, že keď sa pozriete na mnohých mužov na vysokých priečkach v spoločnosti, vidíte najmä takých, ktorí sa kdesi zasekli a nedozreli.

Áno, lebo to nie je len o veku, ale aj o schopnosti dozrieť. Máme nejaké vývojové ľudské štádiá a zrazu v 18 rokoch je muž papierovo, teda legislatívne dospelý. Lenže to samo osebe nestačí. Je v tom veku adekvátne pripravený niesť v spoločnosti zodpovednosť?

Keď hovoríme o mužoch, ktorí by mali nejako slúžiť verejnosti či tam, kde pôsobia, očakávame, že sú to akísi králi schopní starať sa o svoje menšie či väčšie kráľovstvo a zveľaďovať ho. Nie v zmysle, že ja kráľ som najdôležitejší, ale v zmysle, že všetkým ľuďom okolo mňa sa bude žiť dobre.

Na to musí muž dozrieť tak, aby prestal riešiť primárne svoje ego, to, že niekto mu kedysi nejako ublížil, teda rôzne malichernosti. Musí byť nad vecou. Zároveň taký človek potrebuje najneskôr do tridsiatky zažiť aj nejaký úspech. Do toho času by teda mal niečo dokázať, aby mohol prejsť do ďalšieho štádia – slúžiť svojej komunite.

Kdesi na konci toho všetkého ako ďalší krok v zrelosti po kráľovi by mal byť niekto, o kom by sme mohli povedať, že je múdry muž. Ten už nemusí robiť nič konkrétne. Stačí, že niekde je, že správne zareaguje, správne poradí, pričom z neho cítiť charizmu a energiu. Je nad vecou, vie, čo je jeho úloha, kde je jeho miesto.

V tejto chvíli si predstavujem konkrétnych politikov, ktorí zjavne v mužov nedozreli, v múdrych mužov už vôbec nie. A je jedno, v akom sú dnes veku.

Nejde len o politikov. Pozrite sa, koľko máme na Slovensku zatrpknutých a nevrlých starcov. Nemusí to byť nevyhnutne ich chyba, lebo často sú len odrazom chybnej výchovy, priorít doby, v ktorej vyrastali, a zlého vzdelávania. Ja by som si prial, aby sme nielen starli, ale aj dozrievali. Dokázali by sme byť dôležitým pozitívnym elementom spoločnosti. Na to však treba robiť kroky omnoho skôr.

Prirovnám to k ročným obdobiam – detstvo predstavuje jar, tam sa učíme, ako prežiť v rodine a komunite, kam sme sa narodili. Leto predstavuje ranú – nezrelú – dospelosť, keď sa treba osamostatniť, nájsť si svoje miesto v spoločnosti a zažiť úspech.

Len úspech často znamená čo najviac si nahonobiť pre seba, mať ostré lakte a zameranie na konzum, hmotné statky. A chcieť stále viac. A tam sa často zasekneme, aby sme potom na jeseň a v zime, teda v starobe, zistili, že to bolo zbytočné. Nie sme vedení k tomu, aby sme nachádzali svoje dary, ktoré máme, a hľadali cesty, ako ich priniesť svetu, aby slúžili aj iným. To je pre mňa pekná metafora zrelosti, takú spoločnosť by som chcel spoluvytvárať.

Nemám pocit, že dnešní mladí ľudia by si chceli čo najviac materiálne nahonobiť. Naopak, skôr vidím, že cestujú po svete za vzdelaním aj zážitkami.

Áno, u dnešných mladých konzum ustupuje, necítia takú potrebu hromadiť majetky ako tí pred nimi, riešia dokonca klimatickú krízu, to, ako sa správame k našej planéte a podobne. Našou úlohou je pomôcť im, aby vedome postupovali smerom k zrelosti, nasmerovať ich na správnu cestu, lebo súčasná spoločnosť ich na to nepripravuje.

Ako má vôbec vyzerať správny, zrelý, múdry muž? Má živiť rodinu aj sa naplno venovať deťom, má byť citlivý, romantický, ale zároveň silný, drsný, odvážny? Má prejavovať emócie, môže plakať, alebo musí všetko zniesť? Má byť hlavou rodiny, alebo môže byť aj trochu pod papučou? Má čítať veľa kníh, ale aj vedieť opraviť všetko, čo sa v domácnosti pokazí? Ako vyzerá prototyp, keď aj očakávania žien či komunít sú rôzne?

Neexistuje jeden prototyp. Aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie