Denník N

Kto to povie Putinovi? Séria porážok rozhádala ruské velenie aj politické elity

Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP

„Kto mu to povie?“ Tak nejak by mohla znieť otázka, ktorú si spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorým je ešte dovolené sa k „telu“ približovať, navzájom kladú pred vstupom do komnát vodcu.

Nikto sa nehlási.

Odtrhnutosť od reality a strach z hnevu diktátora sa stali hlavným problémom Ruska vo vojne proti Ukrajine. A doviedli vedenie krajiny aj armádne velenie k situácii, ktorá je pre krajinu vo vojne katastrofou: hádky v mocenskej štruktúre, o ktorých sa dosiaľ iba šepkalo, sa presunuli do verejného priestoru.

Môže za to Lyman. Obsadenie strategického mesta, ktoré Rusko podľa Putinom podpísaných dohôd teraz považuje za ruské územie, ohlásil Kyjiv 1. októbra. Deň pred tým, naopak, ohlásila Moskva, že 15 percent Ukrajiny je teraz Ruská federácia a útoky na toto územie budú vnímané ako útoky na zvrchované ruské teritórium. Z vyhlásenia šiel strach, vo vzduchu visela hrozba použitia jadrových zbraní, ktoré Rusi v prípade ohrozenia svojej štátnosti vnímajú ako oprávnené.

Ukrajinci si dianie v Kremli vrátane veselice na Červenom námestí, na ktorej sa prezident Putin márne snažil naučiť dav skandovať „Rusko, Rusko, Rusko…“, veľmi nevšímali. Obkľučovali Lyman a vyzývali ruských vojakov, aby sa vzdali. Práve situácia v Lymane a to, že tam zostali tisíce ruských vojakov, svedčí o zmätočnosti ruského vojenského velenia a jeho kolízii s tým, čo chce vidieť a počuť Kremeľ.

Zachráň sa, kto môžeš

I keď pôvodné odhady, že v obkľúčení je 5500 ruských vojakov, sa ukázali byť asi trochu prehnané – zatiaľ nie je známe, koľko ich Ukrajinci zabili pri ústupe, koľko zajali ani koľko sa ich stačilo niekde skryť alebo ustúpiť na „výhodnejšie pozície“, ako hlása Moskva. To, čo zostalo v lymanských uliciach i okolo prístupových ciest, svedčí o jednom: príliš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie