Denník N

Juraj Slafkovský: Rodičom som povedal, nech sem zatiaľ nechodia. Až na zápas NHL

Juraj Slafkovský v šatni Montrealu Canadiens počas pozápasových rozhovorov. Foto N - Štefan Bugan
Juraj Slafkovský v šatni Montrealu Canadiens počas pozápasových rozhovorov. Foto N – Štefan Bugan

Nad miestom Juraja Slafkovského v šatni visia čiernobiele fotografie Emila Boucharda, Elmera Lacha a Kennyho Reardona. Sú to tri z mnohých legiend Montrealu Canadiens, napríklad tieto tri vyhrali dohromady osem Stanleyho pohárov.

Súčasný Montreal na Stanley Cup nemá, no sústredí sa na vybudovanie tímu, ktorý by naň mohol útočiť o pár rokov. Práve Juraj Slafkovský by mal byť v budúcnosti kľúčovým hráčom, preto sa na neho ako na draftovú jednotku sústreďuje aj veľká pozornosť médií.

Aj po prehre 1:5 s Torontom, pri ktorej si pripísal asistenciu, bol o neho najväčší záujem zo všetkých hráčov Montrealu. Keď sa skončila séria otázok kanadských novinárov v angličtine, spravili sme rozhovor v slovenčine, po ktorom ho čakal ďalší rozhovor v angličtine.

Odpovedá suverénne, stručne, ale často vtipne. Sťahovanie do Kanady môže byť pre 18-ročného hráča náročné, no Slafkovský je na samostatnosť zvyknutý už z hrania vo Fínsku. Známy je jeho výrok, keď sa ho generálny manažér Montrealu Kent Hughes pýtal, ako si v Turku varil, keď pri sebe nemal rodičov. Slafkovský odpovedal: „Na sporáku.“

Ani teraz nemá pri sebe rodičov. Spoločnosť mu však robí Filip Mešár, s ktorým býva v spoločnej hotelovej izbe, a rýchlo si porozumel aj s ďalšími mladými hráčmi Montrealu.

Juraj Slafkovský v rozhovore pre Denník N hovorí:

  • prečo Auston Matthews už nie je jeho obľúbeným hráčom;
  • ako sa vyrovnáva s kritikou;
  • či si ho spoluhráči nedoberali za fotografiu v šiltovke Toronta;
  • prečo rodičom povedal, aby za ním zatiaľ nechodili do Kanady.

Máte prvý bod za Montreal a vyhlásili vás za tretiu hviezdu zápasu. Čo prežívate?

Je to príjemné, jasné. Navyše proti Torontu, ktoré má tím plný hviezd. Je to však stále len príprava. Viem, čo musím zlepšiť a snažím sa na tom robiť každý deň. Verím, že keď to budem robiť stále poctivejšie, úroveň mojej hry bude stúpať.

Ako hodnotíte zápas proti Torontu?

Výsledok nie je taký, ako by sme chceli. Ak sa však pozriem na svoju hru, mám pocit, že sa od zápasu k zápasu zlepšuje. Chcem sa rozvíjať a vždy verím, že ďalší zápas bude lepší ako predošlý. Od začiatku hovorím, že si musím trochu zvyknúť na zámorský štýl, v Európe je na všetko viac času a nehrá sa toľko do tela. Teraz sa musím naučiť viac využívať svoje telo a zlepšiť vo viacerých detailoch. Verím však vo svoje schopnosti. Toto bol môj najlepší výkon v príprave, ale stále to bolo ďaleko od toho, ako dokážem hrať.

Zachytili ste kritiku, ktorá na vás bola v zámorských médiách po prvých dvoch výkonoch?

To býva vždy, snažím sa to nečítať. Čítam väčšinou len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie