Denník N

Evakuujte sa do podzemia, vyzvali ľudí. Severná Kórea vystrelila raketu ponad Japonsko

Na fotografii, ktorú rozšírila vláda Severnej Kórey, je údajne balistická raketa Hwasong-12, ktorú Pchjongjang vystrelil na Japonsko 4. októbra 2022. Foto – TASR/AP
Na fotografii, ktorú rozšírila vláda Severnej Kórey, je údajne balistická raketa Hwasong-12, ktorú Pchjongjang vystrelil na Japonsko 4. októbra 2022. Foto – TASR/AP

Severokórejský diktátor Kim Čong-un sa popri ostreľovaní vyhráža jadrovým útokom.

Severná Kórea tento rok neoddychuje. Od januára už vypálila viac ako 40 balistických striel, ktoré mali dokazovať Kim Čong-unovu snahu o zdokonalenie bojového arzenálu a zároveň dať USA jasne najavo, že žiadna diplomatická cesta k jadrovému odzbrojeniu Severnej Kórey neexistuje.

Testy sa stupňovali od konca septembra.

„Severná Kórea vypálila ďalšiu balistickú strelu smerom na východ, zrejme dopadla do Japonského mora,“ opakovalo sa v médiách takmer každý tretí deň.

A potom sa začalo prvé spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a USA po piatich rokoch. Cieľ: stabilizácia regiónu. Ako to chápal severný sused: destabilizácia regiónu. A vystrelil ďalšiu balistickú strelu smerom na východ, lenže tentoraz vážne ohrozil obyvateľov niektorých japonských regiónov.

V uliciach hučali sirény a vláda odstavila vlakovú dopravu.

„Zdá sa, že Severná Kórea odpálila raketu. Prosím, evakuujte sa do budov alebo podzemia,“ písalo sa vo výstrahe, ktorú Japonsko vydalo pre obyvateľov najsevernejšieho hlavného ostrova Hokkaido a severovýchodnej prefektúry Aomori v krajine.

Keby mala iný smer, raketa by doletela až na územie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie