Denník N

Historik Snyder o Československu 1938 a Ukrajine 2022

Ničenie československého pohraničného stĺpa po Mníchove v roku 1938. Foto – ceskatelevize.cz
Ničenie československého pohraničného stĺpa po Mníchove v roku 1938. Foto – ceskatelevize.cz

O ukrajinskom zápase za slobodu proti ruskému vpádu sa píše denne a veľa. V najnovšom čísle časopisu Foreign Affairs tomu venoval rozsiahlejší príspevok pod názvom „Ukrajina drží v rukách budúcnosť. Vojna medzi demokraciou a nihilizmom“ rešpektovaný americký historik Timothy Snyder, profesor Yaleovej univerzity špecializujúci sa na dejiny strednej a východnej Európy.

Podobne ako v jeho iných dielach, ktoré vyšli aj u nás (Krvavé územie: Európa medzi Hitlerom a Stalinom; Čierna zem: Holokaust ako história a varovanie; O tyranii: Dvadsať ponaučení z 20. storočia), sa venuje nielen dejinám siahajúcim až do starovekého Grécka, ale aj horúcej súčasnosti. Pri svojej úvahe o správaní lídrov vo chvíľach existenčného ohrozenia sa dotkol aj Československa.

„V čase, keď demokracia globálne upadá a v Spojených štátoch je ohrozená, ukrajinský odpor voči ruskej agresii predstavuje prekvapujúce potvrdenie viery v princípy demokracie a jej budúcnosť.“ Ukrajina je tak výzvou pre tých na Západe, ktorí zabudli na etické základy demokracie. Dejiny demokracie dvadsiateho storočia ukazujú, čo sa stane, ak sa nik proti nástupu totality nepostaví. V roku 2022 sa ako bod zlomu črtá Ukrajina, v roku 1938 ním bolo Československo, píše Snyder.

Rok 1938 v Československu: exil namiesto odporu

Vtedy sa európske mocnosti v Mníchove rozhodli ustúpiť nacistickému Nemecku, ktoré potom československú demokraciu zlikvidovalo, českú časť štátu okupovalo a pripojilo k Ríši. V Československu sa tak podľa Snydera odohralo niečo, čo Rusko zrejme plánovalo pre Ukrajinu. Putinova rétorika sa až plagiátorsky podobá tej Hitlerovej: obaja vyhlasovali, že susedná demokracia je do istej miery tyraniou, obaja argumentovali domnelým porušovaním menšinových práv, obaja tvrdili, že susedný národ v skutočnosti neexistuje a že jeho štát je nelegitímny.

Snyder uvádza, že Československo bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie