Denník N

Matovič zostáva ministrom, podržali ho tarabovci aj váhajúci zo Sme rodina

Igor Matovič a Eduard Heger. Foto - TASR
Igor Matovič a Eduard Heger. Foto – TASR

Proti Igorovi Matovičovi sa ozvali jeho poslanci a žiadajú dohodu s SaS. Na výstrahu odmietli prísť na hlasovanie o odvolaní ministra financií.

Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra financií Igora Matoviča. V parlamente za jeho odvolanie hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov, na jeho odvolanie bolo treba najmenej 76 hlasov.

Za odvolanie nehlasovali traja poslanci okolo Tomáša Tarabu, hlasy ktorých boli rozhodujúce. Boli v rokovacej sále, ale do hlasovacieho zariadenia nezasunuli svoje kartičky.

Návrh SaS nepodporili ani traja poslanci Sme rodina Patrick Linhart, Ján Krošlák a Martin Borguľa, ktorí váhali, ako sa pri odvolávaní zachovajú. Borguľa a Boris Kollár hlasovali proti, zdržali sa Ľuboš Krajčír, Ľudovít Goga, Romana Tabák, Petra Krištúfková a Peter Pčolinský. Ďalší siedmi poslanci Sme rodina boli neprítomní.

Za odvolanie nehlasovali ani traja poslanci Za ľudí, Juraj Šeliga ešte v nedeľu hovoril, že sa poradí s kolegyňami, rozhnevala ho Matovičova kritika prezidentky a novinárov.

Jediný hlas, ktorý navrhovateľom ešte mohol pomôcť, bol chýbajúci Martin Klus – ani ten by však nerozhodol. Inak všetci poslanci SaS, Smeru, Hlasu, ĽSNS a Republiky, ako aj nezaradení Tomáš Valášek a Miroslav Kollár hlasovali za odvolanie.

Za odvolanie Matoviča hlasovala aj Slavěna Vorobelová zvolená na kandidátke ĽSNS, ktorá často hlasuje s koalíciou.

Návrh na odvolanie Matoviča podala SaS, deväť poslancov Hlasu a s nimi Tomáš Valášek (PS) a Miroslav Kollár (Spolu).

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako sa počítali hlasy

Matovič pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie