Denník N

Školy vám pokojne zatvoria aj ich rektori

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ad. Ak štát nepomôže, od 17. novembra neprejdeme iba na online. Univerzitu Komenského zatvoríme, hovorí rektor.

Autorka je novinárka, absolventka UK, spoluzakladateľka Iniciatívy Dajme deťom hlas

„Vysoké školy prestanú 17. novembra plniť svoje poslanie,“ oznámila Slovenská rektorská konferencia (SRK) v reakcii na podfinancovanie vysokých škôl a zvýšené prevádzkové náklady v súvislosti s cenami energií.

„Dátum 17. novembra sme zvolili ako symbolické gesto. Ako hraničný termín, do ktorého očakávame vyriešenie situácie,“ tlmočí stanovisko SRK v rozhovore v Denníku N rektor Univerzity Komenského Marek Števček.

Ide o bezprecedentnú situáciu. Na rozdiel od českých vysokých škôl, ktoré nemeckí okupanti zavreli už v roku 1939, nebola Univerzita Komenského počas vojny zatvorená ani v kritických mesiacoch pri prechode frontu. Promovalo sa ešte v marci 1945, tesne pred oslobodením Bratislavy. Teraz chce Univerzitu Komenského zatvoriť svojím rozhodnutím jej rektor.

Symbolika tohto gesta má tak celkom inú príchuť ako zamýšľanú – na rozdiel od minulosti ukazuje defetizmus lídrov slovenských univerzít. Študentom s historickou tradíciou boja proti fašizmu, komunistickej totalite a nespravodlivosti dnes odkazujú, že zatvoria univerzity. Bez náhrady, bez plánu a úsilia o riešenie s čo najmenšími následkami pre študentov.

Odkaz politikom a odkaz študentom 

Niežeby cieľ vyhlásenia nebol zrejmý – získal si pozornosť médií. Premiér už rektorom odkázal, že keď bude mať vláda konečne ministra školstva, prebehne rokovanie o tom, ako situáciu riešiť. A keby to náhodou ešte niekto nepočul, zopakoval svoju mantru, že „vzdelávanie je pre vládu tá najväčšia priorita, pretože úspešná krajina stojí na vzdelaných ľuďoch“.

Problém nie je ani v tom, že by posolstvo nemalo správneho adresáta. Štát nemôže systematicky zlyhávať v plnení si základných úloh, medzi ktoré na poprednom mieste patrí zabezpečenie plnohodnotného vzdelávania. V krajine, kde sú politici schopní obrať univerzity ešte aj o eurofondy určené na vedu a výskum a kde sa problémy najprv zametajú pod koberec a riešia až po tom, ako spod koberca riadne zapáchajú, si už mnohí zvykli na to, že cesta k pozornosti a niekedy aj k nejakému riešeniu vedie cez médiá.

Problém je v tom, že toto „mediálne riešenie“ má aj iný efekt. Odkaz, ktorý posiela SRK potenciálnym budúcim študentom, je jasný:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie