Denník N

Novela zákona o ochrane prírody od Sme rodina prešla prvým čítaním, v druhom sa má výrazne meniť

Národný park Malá Fatra. Foto – Soňa Mäkká
Národný park Malá Fatra. Foto – Soňa Mäkká

Parlament posunul do druhého čítania spornú novelu zákona o ochrane prírody, ktorú predložil Jaroslav Karahuta zo Sme rodina. Poslanec zároveň spolupracuje na pozmeňujúcom návrhu, ktorý by mal odstrániť body oslabujúce ochranu prírody.

Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o ochrane prírody, ktorú predložil Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Ak by zákon prešiel v pôvodnom znení, zablokoval by vyhlasovanie chránených území aj zonácií a pozemky v chránených územiach by sa mohli ľahšie dostať do rúk súkromných vlastníkov.

Novelu zákona podporilo 113 poslancov zo 139 prítomných. Proti bol klub SaS, Vladimír Zajačik (OĽaNO) a nezaradený Tomáš Valášek. Jaromír Šíbl z poslaneckého klubu OĽaNO hovorí, že sa s Karahutom a rezortom životného prostredia dohodli na podpore návrhu s tým, že v druhom čítaní spoločne predložia pozmeňujúci návrh, ktorý by neoslabil ochranu prírody.

„Ešte pred hlasovaním prebiehali intenzívne rokovania s pánom poslancom Karahutom a dohodli sme sa na znení pozmeňujúceho návrhu, v ktorom sa vylúčia z textu všetky body okrem dvoch, ktoré súvisia s vlastníckymi právami. A aj tu by sa malo garantovať, že nemôže dôjsť k ich zneužitiu proti záujmom ochrany prírody.“

Z novely

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Sme rodina

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie