Denník N

Minister spravodlivosti Karas: Chcem sa opierať o všetkých poslancov dobrej vôle. S poslancom Tarabom som už rokoval (+ video)

Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V pozícii predsedu advokátskej komory kritizoval súdnu mapu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (za SaS). Ako jej nástupca vo funkcii teraz musí dotiahnuť to, čo začala. Viliam Karas hovorí, že súdnu reformu nezastaví. Ako presne sa však od januára 2023 spustí zatiaľ neprezradil. V rozhovore s ním sa dočítate aj o tom:

  • či bude hľadať podporu pre svoje návrhy aj medzi extrémistickými poslancami;
  • čo si myslí o výrokoch Igora Matoviča na adresu novinárov;
  • či sa verejne zastane sudcov a prokurátorov, na ktorých útočí obvinený predseda Smeru Robert Fico;
  • či by mal generálny prokurátor Maroš Žilinka stiahnuť svoj status o cintoríne v Ladomirovej;
  • či ho ako ministra niekedy uvidí verejnosť na Pride tak ako jeho predchodkyňu.

Ešte donedávna ste boli predsedom Slovenskej advokátskej komory. Ako advokát by ste sa ujali prípadu šoféra, ktorý pod vplyvom alkoholu zrazil piatich ľudí a ďalších ťažko zranil? 

Je to profesionálna výzva. Je to vec advokátskej služby. Každý jeden občan bez ohľadu na to, čo spáchal, má právo na obhajobu. Ak by som mal tú expertízu, čo v týchto veciach nemám, zobral by som to.

A ako sa teraz ako minister pozeráte na reakcie politikov, ktorí volajú po sprísnení trestov za šoférovanie pod vplyvom alkoholu? 

Rozumiem im. Aj v pondelok prebehla veľmi intenzívna diskusia s kolegami z vlády na túto tému. Rozumiem tým ich reakciám, no aj reakciám občanov. Je logické, že to vyvoláva pobúrenie. Tá tragédia je neospravedlniteľná. Osobne takisto poznám tú zastávku, roky som tadiaľ chodieval do Petržalky. Viem sa do toho vcítiť, sám mám deti v približne rovnakom veku.

Od roku 2011 je trestné, ak niekto nafúka viac ako promile. Nemalo by sa ísť cestou skôr zníženia tejto hranice ako zvyšovania trestných sadzieb? Napríklad od 0,5 promile? 

Teraz máme v pripomienkovaní trestný zákon, v rámci ktorého je diskusia o rôznych hodnotových otázkach, teda aj o tom, ako nastaviť trestnú politiku štátu. Diskusia, akú hodnotu a akými trestami chrániť, prípadne akými alternatívnymi trestami trestať, je stále otvorená. Aj keď momentálny návrh zásadne výšku trestných sadzieb výrazne nemení.

S kolegami z vlády teraz hovoríme skôr o tom, čo by pôsobilo viac preventívne. My máme totiž problém s tým, že naše trestné sadzby sú síce prísne, ale neodrádzajú. Ako keby si ľudia nevedeli predstaviť, čo spôsobí, ak sa niečoho dopustia. Nemajú predstavu o tom, čo je nepodmienečný trest. Len čo im to sprítomníte, či už postihom alebo napríklad alternatívnymi trestami, môže to byť efektívnejšie.

Napríklad verejnoprospešné práce, čo aj ľudia sledujú a aj vás to prinúti pracovať, môžu mať lepší efekt. Chápem však aj kolegov, ktorí komentujú, že na základe jednej veci netreba robiť zmenu. Nemali by sa šiť zákony podľa konkrétnych situácií.

Nápad ministra financií Igora Matoviča, že by sa v takýchto prípadoch malo zabaviť šoférovi auto, sa vám pozdáva? 

Nebolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Reforma súdnictva

Tomáš Taraba

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie