Denník N

Expert Onderčo: Použitie jadrových zbraní by nemalo pre Rusko žiaden význam

Ruskí vojaci v Melitopole. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci v Melitopole. Foto – TASR/AP

Rusko by v tejto fáze použitím jadrových zbraní nezískalo nové územie, neodstrašili by tým Ukrajincov ani Západ, hovorí analytik Michal Onderčo. „Nemyslím si, že sa v tejto chvíli môžu na niečo pozrieť a povedať si – ak použijeme jadrovú zbraň, tak sa to zlepší.“

Rozprávame sa o tom:

  • čo by sa stalo, ak by Moskva použila jadrovú zbraň;
  • ako Američania vedia, či sa Rusi pripravujú na jadrový útok;
  • kto má kľúče od ruského jadrového kufríka;
  • ako by mohol reagovať Západ na použitie jadrovej bomby.

Od momentu, keď Vladimir Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a uviedol, že Rusko použije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, hovoríme o jadrových zbraniach a bombách viac ako v minulosti. Ako túto situáciu hodnotíte?

V súčasnosti sa tejto téme venujeme oveľa viac, to je pravda. Hrozby, ktoré Vladimir Putin vyslovil, mnohých znepokojili. Nikto sa nikdy tak verejne nevyhrážal použitím jadrových zbraní, preto na to reagujeme až s odporom. Avšak dôležitejšie je to, čo vidíme, ako to, čo Putin hovorí.

Vás jeho slová neznepokojili?

Vo vojne musíme rozlišovať medzi tým, čo konkrétne osoby robia a čo hovoria. Putinove slová by ma znepokojili vtedy, keby sme videli niektoré akcie, ktoré s tým korešpondujú. V rôznych brífingoch, ktoré dávajú nemenovaní americkí predstavitelia novinárom a ktoré sa potom dostávajú na verejnosť, veľmi často uvádzajú, že nevidia v tom, čo Rusko robí, dôvod na znepokojenie ani nič, čo by sa vymykalo normálu. Slová Putina môžu znepokojovať, keď ľahkovážne hovorí o takej vážnej veci. Na druhej strane nie sme vo fáze, v ktorej by som pre to nemohol spať alebo by som kupoval jódové tablety.

V našom marcovom rozhovore ste uviedli, že ak sa bude cítiť Putin zahnaný do kúta, môže sa rozhodnúť pre jadrovú eskaláciu. Sme už v tejto fáze?

Nie, sme vo fáze, keď je čím ďalej tým viac jasnejšie, že použitie jadrových zbraní by nemalo pre Moskvu žiaden význam. Nezískali by tým nové územie, neodstrašili by tým Ukrajincov ani Západ. Nezískali by tým priateľov medzi krajinami globálneho juhu ani by tým neupevnili svoje spojenectvo s Čínou. Nemyslím si, že sa v tejto chvíli môžu na niečo pozrieť a povedať si – ak použijeme jadrovú zbraň, tak sa to zlepší.

Vytláčanie ruských vojakov z ukrajinských území nie je dostatočným dôvodom na to, aby Rusko použilo jadrovú zbraň?

V momente, keď by Ukrajinci začali útočiť na ruské pozície v samotnom Rusku alebo keby Ukrajinci začali útočiť na ruskú čiernomorskú flotilu, si viem použitie jadrovej zbrane predstaviť. V súčasnosti je to z racionálneho pohľadu nepredstaviteľné. Použitie jadrových zbraní pre to, že Rusko stráca svoje pozície na východe Ukrajiny, sa mi nezdá veľmi logické.

Ale mnohí analytici uvádzajú, že Putin sa od 24. februára nespráva ako racionálny hráč.

Ak by sme si vzali informácie, ktoré Putin dostal, že Rusi obsadia Ukrajinu za tri dni a vláda z Kyjiva utečie do zahraničia, jeho rozhodnutie nie je až také šokujúce. Putin však nemal všetky informácie a nemohol tak predpokladať, aká bude reakcia Západu a ako zareagujú samotní Ukrajinci. To znamená, že urobil rozhodnutie v situácii, v ktorej mal nesprávne informácie. Mnoho z jeho krokov nebolo zo strategického ani z taktického hľadiska najrozumnejších, ale nie je veľa rozhodnutí, o ktorých by sme mohli povedať, že boli iracionálne. Preto si neviem predstaviť použitie jadrovej zbrane vo chvíli, keď sú Rusi vytláčaní z Ukrajiny za pomoci západnej techniky. Išlo by o taký krok do neznáma, že si ho neviem vysvetliť a odpovedať si pri tom na otázku, prečo by to robili.

V reakcii na Putinovu rétoriku Medzinárodná kampaň pre zákaz jadrových zbraní (ICAN) uviedla, že Európa je v roku 2022 oveľa nebezpečnejším miestom na použitie jadrových zbraní, ako bolo Japonsko v roku 1945. Čo si o tom myslíte vy?

Neviem, do akej miery je toto prirovnanie vhodné, ale riziko použitia jadrových zbraní jednou z veľmocí je vyššie, ako bolo minimálne za posledných 50 rokov. Avšak myslím si, že pravdepodobnosť použitia jadrovej zbrane je nižšia ako pravdepodobnosť, že keď človek vyjde na ulicu, zrazí ho auto.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sulivan uviedol, že USA komunikujú s Ruskom o tom, aká by nasledovala odpoveď, ak by Moskva použila jadrovú zbraň. Prečo je reakcia Washingtonu iná, ako bola začiatkom marca, keď Putin povedal, že nariadil uvedenie ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti? Čím si tú rozdielnosť reakcií USA vysvetľujete?

Je tam niekoľko dôvodov. Prvý je, že od februára sme od ruských predstaviteľov počuli niekoľko vyjadrení o tom, že by zvážili použitie jadrových zbraní. Nebol to len Putin, ale aj ďalší ruskí politici. Nemecký inštitút pre medzinárodné a bezpečnostné otázky (Stiftung Wissenschaft und Politik) urobil štúdiu o týchto vyjadreniach. Našli viacero momentov, keď Rusi hovorili o možnostiach použitia jadrových zbraní alebo jadrovej pohotovosti. Do istej miery sú reakcie USA spôsob manažovania tohto rizika, na druhej strane ide o isté uistenie spojencov aj Ukrajincov, že Washington počuje, čo sa deje v Moskve, a nie je mu to ľahostajné. Tretí dôvod je, že prezident Biden potrebuje aj smerom k domácemu publiku komunikovať, že nie je ten, kto ustupuje a pasívne pozerá na to, čo sa deje, ale že má veci pevne v rukách. Zároveň však musí ukázať, že nechce eskalovať konflikt. Často počujeme z Washingtonu, že ak by Rusko použilo jadrovú zbraň, USA by síce odpovedali, ale táto odpoveď by nutne nebola jadrová.

Čo treba po technickej stránke urobiť, aby sa dala jadrová zbraň použiť?

Rusi majú taktické zbrane uložené v sieti centrálnych skladov, ktoré sú rozmiestnené po celej krajine. Rusi vedia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie