Denník N

Slafkovský dostal dve lekcie zo základov hokeja v NHL. Po zápase bol vraj ošetrovaný

Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský si ešte len zvyká na úroveň hráčov NHL. Foto – TASR/AP

Juraj Slafkovský nezopakoval veľmi dobrý výkon z pondelkového zápasu proti Torontu (1:5), keď bol najlepším hráčom svojho tímu. Utorňajší prípravný zápas proti Ottawe (4:5) mu nevyšiel, čo v Montreale opäť povedie k vlne spochybňovania.

Slovenský hokejista spravil viacero začiatočníckych chýb, čo jeho fanúšikov nepoteší, hoci je to u 18-ročných hráčov bežné. Aj keď negatív bolo tentoraz viac ako pozitív, našli sa aj plusy. Napríklad ten, že tréner Martin St. Louis mu dal na ľade obrovský priestor a zastal sa ho aj po zápase.

„Juraj mal svoje momenty, útok s ním dostal veľa času na ľade. V tretej tretine sme hrali na desať útočníkov a dostali sme ich do rytmu. Páčilo sa mi, ako sme hrali v tretej tretine,“ vyhol sa hodnoteniu dvoch tretín, ktoré Slafkovskému nevyšli a z ktorých zostrihy bude svojmu hráčovi určite púšťať na videu.

Slafkovský odohral 22 minút a 24 sekúnd, najviac z hráčov Canadiens. Dostal k sebe najlepších možných spoluhráčov – kapitána Nicka Suzukiho a výborného strelca Cola Caufielda. Hral s nimi v prvom útoku aj v prvej presilovkovej formácii. O tomto útoku snívali fanúšikovia Montrealu už od draftu. Keď raz všetci traja dozrejú, mali by sa teoreticky dobre dopĺňať a utvoriť jeden z najlepších útokov v lige.

Suzuki má 23 rokov, Caufield 21 a Slafkovský 18.

„Dobrý bože, ono sa to deje. Slaf, CC a Suzi. A teraz dúfam, že to tak zostane celé desaťročie,“ okomentoval zloženie útokov pred zápasom bývalý skaut Montrealu Grant McGagg a dodal, že toto nie je ťah, ktorý by spravil tím plánujúci poslať svoju draftovú jednotku na farmu.

Lenže v realite to také dobré nebolo. Treba brať do úvahy, že išlo o prvý zápas, ktorý tri najväčšie talenty Montrealu spolu odohrali, no pravda je taká, že Slafkovský napriek kvalitným spoluhráčom nebol v ofenzíve veľmi viditeľný a pripísal si len dve strely. Viditeľný však bol v situáciách, kde nereagoval správne a robil chyby.

Tréner St. Louis mu napriek tomu dôveroval a ešte aj pri hre bez brankára ho nechal na ľade celý čas. Zdá sa, že St. Louis, podobne ako jeho bývalý tréner z Tampy Bay Craig Ramsay, rozumie procesu, ktorý je nevyhnutný pre rast mladého talentu.

Často padá na ľad

Juraj Slafkovský má v predsezónnej príprave problémy so stabilitou. Aj v nočnom zápase v 29. minúte bez zavinenia protihráča padol v strednom pásme, a preto išiel striedať. Nahradil ho Fín Joel Armia, ktorému Suzuki pekne prihral a Armia znížil na 1:2.

Kanadský novinár Nicolas Cloutier si myslí, že dôvodom častých pádov môže byť fakt, že Slafkovský v lete nabral päť kilogramov hmotnosti a ešte si na svoje nové parametre nezvykol. Slafkovský Denníku N povedal, že nepribral zámerne, prišlo to podľa neho prirodzene s cvičením.

„Slafkovský je často na zemi, celkom ľahko ho gravitácia ťahá dole. Stále si myslím, že do kempu prišiel príliš ťažký a potrebuje pár zápasov, kým sa to utrasie,“ tvrdí Cloutier.

Lenže dve najväčšie lekcie, ktoré Slafkovský dostal, sa netýkajú fyzickej pripravenosti, ale skôr skúseností. Ukážeme si ich aj na konkrétnych príkladoch a dali by sa zhrnúť vetami:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie