Denník N

Prokurátor Masár sa nestane zástupcom Lipšica, Žilinkovi ľudia ho zablokovali

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prokurátor, ktorý riešil Fica aj Pčolinského, neuspel vo výberovom konaní na zástupcu špeciálneho prokurátora. Dôvod mu nepovedali. Zablokovali aj ďalších nepohodlných prokurátorov.

Vojna v bezpečnostných zložkách má vplyv aj na to, kto môže ísť pracovať na Úrad špeciálnej prokuratúry a v akej pozícii.

V utorok sa na generálnej prokuratúre uskutočnilo výberové konanie na zástupcu špeciálneho prokurátora a aj na voľné miesta prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry.

Do konania na zástupcu sa prihlásil doteraz poverený zástupca Ladislav Masár. Ten sa na úrade zaoberal najväčšími kauzami vrátane tých, kde bol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vylúčený z rozhodovania pre možnú zaujatosť. Ide napríklad o prípady Pčolinského alebo Fica a spol., o ktorých prebieha zásadný politický zápas.

Päťčlennú komisiu vo výberovom konaní tvorili Daniel Lipšic a Oliver Janíček zo špeciálnej prokuratúry, banskobystrický krajský prokurátor Jessy Hassan a dvaja zástupcovia generálnej prokuratúry Jozef Kandera a Jozef Javorský. Masár dostal tri hlasy. Na to, aby bol úspešný, potreboval štyri. Dvaja členovia komisie teda boli proti. Hoci je hlasovanie tajné, z kontextu je zrejmé, že išlo o Kanderu a Javorského z generálnej prokuratúry.

„Zúčastnil som sa výberového konania a bol som neúspešný, nezískal som priazeň dvoch členov komisie, môžem sa len domnievať, kto to bol,“ povedal Denníku N Masár.

„Nemôžem tvrdiť, že som mal uspieť, ale v zásade naozaj nemôžem vedieť, aké objektívne dôvody mali dvaja členovia komisie, ktorí hlasovali „neuspel“, lebo nikto z nich na žiadnu z mojich odpovedí nereagoval ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie