Denník N

Prajú si Slováci viac víťazstvo Ruska alebo Ukrajiny? Čerstvý prieskum Focusu pre Globsec ukazuje priaznivejšie výsledky

Z prieskumu agentúry Focus pre organizáciu Globsec vyplýva, že takmer polovica opýtaných si praje víťazstvo Ukrajiny v aktuálne prebiehajúcej vojne, ktorá sa začala napadnutím Ukrajiny Ruskou federáciou.

Na druhej strane, odhadom pätina slovenskej populácie si praje víťazstvo agresora. Štvrtina opýtaných uviedla, že je im to jedno, a približne desatina nevedela odpovedať alebo neodpovedala. Jasne tak prevažuje prianie víťazstva Ukrajiny nad prianím víťazstva Ruska.

Prieskum prebiehal od 21. do 27. septembra a respondenti mali pri otázke, ako by chceli, aby sa skončila vojna na Ukrajine, tentoraz na výber päť odpovedí: jasným víťazstvom Ruska, asi radšej víťazstvom Ruska, je mi to jedno, asi radšej víťazstvom Ukrajiny a určite víťazstvom Ukrajiny.

Agentúra Focus v prieskume položila rovnakú otázku aj s odlišnými možnosťami odpovede. Rozdiel bol predovšetkým v tom, že pribudla možnosť označiť, že si respondent praje, aby sa vojna skončila dohodou bojujúcich strán. Pri takto ponúknutých možnostiach si väčšina populácie praje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie