Denník N

Vývoj bojov (223. deň): Rusi ďalej ustupujú, Ukrajinci dostali rakety schopné zastaviť mobilizované masy

Oslobodená Petropavlivka. Leží západne od obce Dudčany, od ktorej Rusi ustúpili v utorok. Pomocou takýchto záberov sa darí potvrdzovať ukrajinský postup. Tváre vojakov sú začiernené zámerne. Foto - ukrajinská armáda
Oslobodená Petropavlivka. Leží západne od obce Dudčany, od ktorej Rusi ustúpili v utorok. Pomocou takýchto záberov sa darí potvrdzovať ukrajinský postup. Tváre vojakov sú začiernené zámerne. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Na severovýchode Rusi ustupujú k mestu, ktoré musia udržať, ak nechcú ďalšiu veľkú porážku.
  • Pri Chersone Rusom hrozí ešte väčšia katastrofa, než akú už zažívajú. 
  • Ukrajinské HIMARS-y už majú rakety špeciálne určené proti živej sile.
  • Čo znamenajú nezvyčajné stĺpy svetla nad ruskými mestami.
  • Ruská ponorka sa nestratila a aj atómový vlak je planý poplach (takmer určite).
  • Mapy dňa – čo nové na bojiskách, ako sa posunul za päť dní front pri Chersone; agresívny útok proti Rusmi obsadenej dedine; pohľad na boj tanku z ruského pohľadu;
  • Videá dňa – zábery z boja na južnom fronte ukazujú, v akom prostredí sa bojuje; vítanie ukrajinských vojakov v oslobodenej obci; vojna z ruského pohľadu.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 4. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Pri Chersone Rusom hrozí ešte väčšia katastrofa, než akú už zažívajú. Ruská vojna pokračuje tak katastrofálne, že v stredu pred vydaním vývoja bojov sa objavovali nepotvrdené špekulácie o možnosti, že Putin po takmer ôsmich mesiacoch vojny v plánovanom prejave vyhlási Ukrajine vojnu a prestane sa hrať na špeciálnu vojenskú operáciu.

V čase vydania článku nie je známe viac, ale ak by to aj urobil, nie je pravdivé vysvetlenie, že až teraz sa konečne Rusi začnú poriadne snažiť. Oveľa bližšie k pravde mal veliteľ ukrajinskej armády Zalužnyj, keď komentoval ruskú mobilizáciu. Ukrajinci už porazili ruskú profesionálnu armádu, teraz by na nich Putin poslal armádu nevycvičených kuchárov, úradníkov a učiteľov.

Rusko neskrýva žiadne tajné eso (okrem zbraní hromadného ničenia). Nevie nič navyše, ako už ukázalo. Nemá žiadne zázračné zbrane, ktoré ešte nenasadilo, a čaká iba na vhodnú chvíľu, aby to urobilo. Nemá ani žiadnych elitných vojakov, ktorých by si šetrilo na pochod na Kyjiv. Takí zomreli na letisku Hostomeľ a na podobných miestach. Putin môže nasadiť iba masy nevycvičených vojakov. V tom by mu vyhlásenie vojny mohlo pomôcť (všeobecná mobilizácia napríklad).

Mnohé najlepšie jednotky však Kremeľ poslal do Chersonu, kam ich nalákali Ukrajinci, aby potom chýbali pri Iziume. Teraz rovnaké jednotky utekajú pred obkľúčením a úplným zničením.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie