Denník N

Zostrelenie ruského lietadla nad územím Turkménov nemusí byť náhoda

Ruský bombardér Su-24. Foto – AP
Ruský bombardér Su-24. Foto – AP

Po vypuknutí revolúcie proti Asadovi sa spočiatku rozpačití Turkméni s podporou Ankary pridali k protivládnym silám.

V Turkami zostrelenom ruskom lietadle boli dvaja piloti. Obom sa podarilo katapultovať, ale prežil len jeden. Druhého zastrelili turkménski rebeli, keď letel na padáku. Ten už posmrtne dostal ruské vojenské vyznamenanie Hrdina Ruska. Toho, čo prežil, v noci na dnes z miesta dostali sýrske a ruské jednotky.

Príbuzní Turkov

Prihraničné územie obývané sýrskymi Turkménmi, ktorí sú etnicky a jazykovo príbuzní s Turkami, zaznamenávalo prelety ruských lietadiel a aj útoky už dlhšie. V oblasti totiž pôsobia protivládni rebeli a ako je známe, Rusi v Sýrii nebombardujú len Islamský štát, ale aj iné, proti prezidentovi Asadovi naladené skupiny.

Ankara, ktorá sa stavia do pozície ochrankyne Turkménov, Rusov už predtým vystríhala, aby si nad ich územiami dávali pozor. Viacerí analytici si preto myslia, že incident z utorka nebol náhodou a že Turecko si starostlivo vybralo, kde Rusom ukáže, že sa mu nepáčia jeho akcie.

Spravodajský server Vox napísal, že turecké médiá aj niektorí politici v poslednom čase opakovane upozorňovali na utrpenie turkménskej menšiny v Sýrii. V dôsledku ruského bombardovania tiež začalo utekať tamojšie obyvateľstvo.

Druhotriedni občania

Turkméni, ktorí sa do Sýrie, ale aj Iraku a iných krajín regiónu dostali počas uplatňovania presídľovacej politiky Osmanskej ríše, aby „vyvážili“ arabské obyvateľstvo, boli v Sýrii vždy zaznávanou menšinou. Pre ich spoločné korene s Turkami sa spochybňovala ich lojalita k Sýrii, upierali im menšinové či jazykové práva.

Po vypuknutí revolúcie proti Asadovi sa spočiatku rozpačití Turkméni s podporou Ankary pridali k protivládnym silám. V Sýrii ich môže žiť okolo 200-tisíc, ich ozbrojené Sýrske turkménske brigády môžu mať podľa BBC okolo 10-tisíc členov. Nejde o jasne organizovanú a celkom zjednotenú skupinu.

Hoci Sýrske turkménske brigády podporuje Ankara, časť z nich bojovala aj po boku Kurdov, ale za hlavných nepriateľov považujú vládu a Islamský štát, hoci s niektorými islamistami spolupracujú. Ich bojovníci sa zapojili aj do neúspešného amerického programu výcviku protivládnych jednotiek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Turecko vs. Rusko

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie