Denník N

Nikam neodišiel. Ako sa Matovič udržal pri moci a zlákal na neisté vládnutie aj pár zvučných mien

Igor Matovič. Foto - TASR
Igor Matovič. Foto – TASR

Hovorili sme s niekoľkými aktérmi, ktorí boli blízko rekonštrukcii vlády Eduarda Hegera – ako vyzeral proces hľadania a výberu nových ministrov.

Posledný augustový deň, stredajšie rokovanie vlády. Fotograf agentúry TASR zachytáva na jednom z obrázkov trojicu končiacich ministrov SaS, teda Máriu Kolíkovú, Ivana Korčoka a Branislava Gröhlinga, opretých o sklenenú výplň zábradlia vo vestibule na úrade vlády.

Zhora sledujú výjav, na ktorý neboli pripravení. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) novinárom prezentuje desať podmienok, za ktorých by eventuálne Igor Matovič – ktorý sa ešte nevrátil z dovolenky v Španielsku – odstúpil z funkcie ministra financií. Heger neprečíta podmienky podrobne. Ministri SaS sa s nimi oboznámia, až keď si ich o niečo neskôr nájdu vytlačené na svojich stoloch v miestnosti, kde sa stretáva vláda.

Dovtedy ani len nevedeli, že sa niečo podobné udeje. V ten deň uplynulo ultimátum SaS a boli zmierení s tým, že po rokovaní vlády podajú demisiu, keďže Matovič napriek ich požiadavke zo začiatku leta nerezignoval. Predseda OĽaNO poslal 10 podmienok predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi o niečo skôr, v to isté stredajšie ráno. Keďže sa však aj ten vracal z dovolenky a cestoval, nemal čas ich posunúť kolegom.

Už keď Matovič podmienky poslal, bolo zrejmé, že sú pre SaS neakceptovateľné. Letná vládna kríza nakoniec vyústila do situácie, že namiesto demisie ministra financií odišli z vlády štyria ministri za SaS.

Keď o mesiac neskôr Matovič ustál aj parlamentné hlasovanie o svojej nedôvere – i keď len vďaka postoju skupiny okolo Tomáša Tarabu –, mohol predseda OĽaNO aspoň načas vystupovať sebavedome.

A aj to robil. Napísal, že kým sa SaS snažila o jeho odvolanie, on vyrokoval presun nevyčerpaných eurofondov na riešenie energetickej krízy, čo sebe vlastným slovníkom komentoval ako „slušný prostredník krvavým očiam pomstychtivej SaS“. Rovnako sebavedome komentoval aj doplnenie vlády štyrmi novými ministrami, z ktorých vlastne ani jeden nevyvolal vo verejnosti zásadné pohoršenie.

Cesta k tomu, ako sa Matovič udržal pri moci a ešte aj prizval k neistému vládnutiu nových ľudí, však bola komplikovanejšia.

Mária Kolíková, Ivan Korčok a Branislav Gröhling na rokovaní vlády 31.8.2022. Foto – TASR

Slovensko hľadá ministrov

V nedeľu 11. septembra si bývalý sudca Ľudovít Bradáč pustil v televízii politickú diskusiu Na telo, v ktorej sa stretol Igor Matovič s čerstvo opozičným poslancom SaS Mariánom Viskupičom.

Bývalý predseda banskobystrického krajského súdu, tvár protiharabinovského odporu v slovenskej justícii a dnes člen Súdnej rady, patril po odchode Sulíkovej strany z vlády k jedným z tých, o ktorých sa v trojkoalícii uvažovalo ako o novom ministrovi spravodlivosti.

Bradáča oslovili ľudia z koalície začiatkom septembra. On im dal najavo, že by ponuku prijal, no potom sa dobrý týždeň nič nedialo.

Koaliční politici sa neozývali, no bývalý sudca bol stále v predstave, že jeho meno zostáva v hre, keďže mu dovtedy nik neoznámil, že by to tak nemalo byť. Krátko pred vysielaním politickej debaty na Markíze však na webe Denníka N vyšla správa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie