Denník N

Na ľudí sa okrem energetickej krízy valí aj kríza pravdy

Autorka je vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí

Odkedy sme nastúpili do vlády, zo sveta sa k nám valí jedna kríza za druhou. Najskôr korona, teraz zase ruská agresia na Ukrajine. Táto vláda musí riešiť problémy, aké nemusela žiadna iná vláda v histórii Slovenska. Sú to veľmi zložité rozhodnutia a, samozrejme, stane sa, že rozhodovanie trvá dlhšie alebo dôjde k nejakej chybe. Ale nie je hanbou priznať si aj chyby. Zároveň sa však na ľudí valí z médií lavína poloprávd a všade čítam komentáre, ako každá vláda v Európe to robí lepšie ako my na Slovensku.

Aké sú však fakty?

– V Českej republike vláda prijala nejaké riešenie pre drahé energie až po trištvrte roku extrémne vysokých cien pre domácnosti. Naša vláda má riešenie hotové tri mesiace pred zmenou cien, médiá však píšu, ako to Česká republika robí lepšie.

– Cena plynu v ČR je aj po zásahu/zastropovaní vládou trojnásobná oproti cene na Slovensku – také niečo naša vláda nikdy nedopustí. Podobné je to aj pri elektrine.

– Odhadovaný deficit v ČR na tento rok, hoci tam ľudia platia trojnásobne vyššie ceny za energie, je vyšší ako najhorší odhad pre Slovensko.

– Inflácia na Slovensku je výrazne nižšia ako v Česku a Maďarsku a nižšia ako v Poľsku. Slovensko má najnižšiu infláciu z krajín V4, no v médiách si vyberú len jednu informáciu, a to tú, že Maďarsko zastropovalo cenu pohonných látok, no nikde nepovedia, že celkovo ceny v Maďarsku rastú výrazne viac ako na Slovensku.

– Vláde sa nadáva za „rozvrátené“ financie. V rokoch pandémie 2020 – 2021 sme mali deficity verejných financií výrazne nižšie, ako boli deficity v minulej kríze v rokoch 2009 – 2010 za vlád Roberta Fica a Ivety Radičovej. (8,1% a 7,5% HDP).

– Nezamestnanosť v predchádzajúcej kríze v rokoch 2008 – 2010 vystrelila do obrovských čísel – až na 15 percent. Vláde Roberta Fica sa podarilo pridať 130-tisíc nezamestnaných živiteľov rodín. Našej vláde sa, napriek viacerým krízam vo svete, darí držať pomerne dobrý stav ekonomiky a nezamestnanosť je rovnaká ako pred koronou (okolo šesť percent)

Obrovská inflácia je na celom svete, v celej Európe je energetická kríza, ľudia majú oprávnené obavy a ťažkosti aj bez lavíny poloprávd v médiách. Ak je kritika objektívna, pravdivá a konštruktívna, posúva nás všetkých dopredu. Ak sú to však iba polopravdy, spoločnosti to iba škodí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie