Denník N

Najväčšou hrozbou pre demokraciu a mier je násilníctvo

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Operačným systémom každej fungujúcej spoločnosti je zdvorilosť, kým násilie je vírus, ktorý spôsobuje jej zničenie.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Demokracia je na tom v celom svete horšie, než bývala. Rovnako je na tom aj mier – ten medzinárodný i ten domáci. Dôvodov je veľa, no ktorý z nich je najväčší?

Mnohí vedci nachádzajú problém v rôznych typoch polarizácie: ľavica stojí proti pravici, elitári proti populistom, modrá proti červenej, vzdelaní alebo bohatí proti nevzdelaným alebo chudobným, nativisti proti kozmopolitom, čínsko-ruskí autokrati proti „západnej“ demokracii a tak ďalej.

Tvrdím, že dichotómia, na ktorej záleží viac ako na ktorejkoľvek inej, je zdvorilosť verzus násilie. Náš problém – v USA, Európe, Rusku, Brazílii, Číne i v Organizácii Spojených národov – spočíva v tom, že v poslednom čase takmer všade vyhrávajú násilníci.

Stačí vandalizovať verejný priestor

Anglické slovo „thug“ (násilník, bitkár, hrdlorez) pochádza z hindčiny a pôvodne označovalo násilné gangy lupičov. V súčasnosti sa toto slovo používa ako označenie chuligánov, tyranov alebo iných surovcov. Medzi rappermi tento výraz medzičasom nadobudol ironický nádych, ale tento význam ponechám im.

Násilníctvo, ktoré používam vo význame zastrašovania, hrozby násilia, sa šíri všade tam, kde sa rúca zdvorilosť. Na miestach ako Nemecko či Taliansko vyšli po prvej svetovej vojne násilníci do ulíc a zbili alebo aspoň pokrikovali na každého, kto sa im nepáčil. Hovorili si camicie nere – čierne košele, Braunhemden – hnedé košele, Roter Frontkämpferbundbojový zväz červeného frontu, Freikorps a tak podobne. Medzi ich súčasné analógie patria samozvaní obrancovia americkej ústavy Oath Keepers, belošskí nacionalisti Proud Boys, ruský motorkársky gang Noční vlci a ďalšie skupiny. Ale či už obdivujú Mussoliniho, Lenina, Trumpa, Putina, alebo akéhokoľvek iného vodcu, ich zameranie na politiku je pravdepodobne iba pozlátka. Základným spoločným znakom je ich násilníctvo.

Takíto násilníci nemusia byť fyzicky zdatní a bojovní, aby vandalizovali verejný priestor. Stačí, ak je násilie len naznačené, verbálne alebo dokonca podprahové. Je to preto, že agresia v akejkoľvek forme ničí veci, ktoré umožňujú civilizovanú spoločnosť: občiansku participáciu a konverzáciu.

Virulentný patogén

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie