Denník N

Putinovi jastrabi už nedržia krok

Prečo to nejde? Foto - Ukrajinský generálny štáb
Prečo to nejde? Foto – Ukrajinský generálny štáb

Pád Lymanu vyvolal medzi Putinovými vojenskými partnermi toľké osočovanie, že už ohrozuje jeho moc.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Teraz to už vieme. Dokonca aj v takej prísne kontrolovanej krajine, akou je Rusko, nasledujú po sérii vojenských porážok verejné hádky a osobné útoky. Alebo inak: Rusko je možno menej prísne kontrolované ako porazený na bojisku než ako hrôzostrašná, takmer neporaziteľná vojenská superveľmoc, ktorou sa javilo pred inváziou na Ukrajinu. Popri tom, ako sa Vladimír Putin pripravuje na piatkovú oslavu svojich 70. narodenín, by sa mal tiež začať obávať o svoju nadvládu.

Degradujte ho!

Po predchádzajúcich vojenských neúspechoch už ruská krajná pravica kritizovala vojenskú špičku, najmä ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorý nie je etnickým Rusom, a preto je pre ultranacionalistov ľahkým terčom. Ale minulý týždeň, keď Rusko niekoľko hodín po ohlásení pripojenia štyroch okupovaných ukrajinských oblastí prišlo o dôležité mesto Lyman v Doneckej oblasti, dosiahli obvinenia novú úroveň.

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov, ktorý sa označil za „Putinovho pešiaka“, uverejnil na Telegrame trpký príspevok, v ktorom za pád Lymanu kritizoval generálplukovníka Alexandra Lapina a tiež hlavného vojenského veliteľa Ruska, náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorý vraj ignoroval jeho (Kadyrovove) predchádzajúce sťažnosti na Lapinovo velenie. Lapin údajne riadil obranu Lymanu zo 150 kilometrov vzdialeného Luhanska a spackal komunikačné a logistické aspekty obrannej operácie. „Lapinov nedostatok talentu nie je to najhoršie – ide o to, že ho kryjú aj najvyššie postavení ľudia z generálneho štábu,“ napísal Kadyrov. „Ak by to bolo na mne, degradoval by som Lapina na vojaka, odobral by som mu medaily a poslal by som ho do prvej línie so zbraňou, aby zmyl svoju hanbu svojou krvou.“

„Neviem, čo ministerstvo obrany hlási hlavnému veliteľovi,“ dodal Kadyrov.

Kadyrovov výbuch vyvolal chápavú reakciu Jevgenija Prigožina, zakladateľa súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Group, ktorá zohrala v konflikte významnú úlohu. „Výborne, Ramzan, ty si ten muž,“ citovala Prigožina jeho tlačová správa. „Všetkých týchto hulvátov by mali poslať bosých so samopalmi do prednej línie.“ V nasledujúcich komentároch však Prigožin so svojou obvyklou sarkastickou prefíkanosťou poprel, že by sa jeho slová týkali najvyšších generálov.

Ku kritikom sa pridal aj niekdajší najvyšší vojenský veliteľ, generálporučík a teraz poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Guruľov. Ruská armáda mala podľa neho problémy, pretože „všetci klamú a hlásia, že situácia je dobrá“.

Kto je zodpovedný?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie