Denník N

Molekuly, ktoré sa skladajú ako Lego. Držitelia Nobelovej ceny za chémiu odštartovali pokrok vo výskume liekov aj rakoviny

Ilustrácia skladania molekúl v klikovej chémii. Zdroj - Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences
Ilustrácia skladania molekúl v klikovej chémii. Zdroj – Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Nobelova cena za chémiu 2022 je podľa Kráľovskej švédskej akadémie vied o uľahčení zložitých procesov. Dvaja vedci a vedkyňa ju získali za metódu, ktorá dokáže elegantne spájať molekuly.

Kráľovská švédska komisia dnes ocenila Carolyn Bertozziovú zo Stanfordskej univerzity, Mortena Meldala z Kodanskej univerzity a Barryho Sharplessa zo Scripps Research v Kalifornii za pokrok v oblastiach klikovej a bioortogonálnej chémie.

„Pracovali na metódach, ako spojiť molekuly tak, aby do seba zapadli veľmi jednoducho a priamočiaro, v podstate rovnakým spôsobom, ako keď staviate Lego,“ povedal Olof Ramström, člen Nobelovej komisie pre chémiu.

„Z dielikov Lega môžete stavať sofistikované domy, nástroje, dokonca aj vesmírne lode. Rovnaké je to aj s touto chémiou, aj keď na veľmi, veľmi molekulárnej úrovni,“ dodal.

Poskladané molekuly

Vedci „skladajú“ komplikované molekuly, aby im zdokonalili vlastnosti. Vo farmaceutickom priemysle to môže znamenať napríklad účinnejšie lieky.

„Myslím, že ocenenie je úplne zaslúžené, pretože možnosti, ktoré nám kliková chémia ponúka, sú enormné. Môžeme ňou upravovať akékoľvek povrchy či sledovať deje v bunke,“ hovorí slovenský chemik Ján Tkáč.

Dodáva, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nobelove ceny

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie