Denník N

Rusko by mohlo stratiť vo vojne viac ako desať percent svojich mladých mužov

Odvedenci počas výcviku na základni v Rusku. Foto - TASR/AP
Odvedenci počas výcviku na základni v Rusku. Foto – TASR/AP

V nasledujúcich šiestich mesiacoch môžu straty medzi mobilizovanými Rusmi dosiahnuť 60 až 70 percent. Z nich by bolo 15 až 20 percent zabitých a 45 až 50 percent zranených.

Oleg Icchoki je profesor ekonómie na UCLA
Maxim Mironov je profesor financií na IE Business School
Článok uverejňujeme so súhlasom autorov, pôvodne vyšiel na facebookovom účte Maxima Mironova

Autori tohto článku nie sú vojaci, ale ekonómovia. Naše vojenské skúsenosti sú obmedzené na dva roky výcviku na vojenskej katedre a jeden mesiac vojenského výcvikového tábora. Preto sú všetky závery v tomto článku založené najmä na ekonomickej logike a účelnosti.

Objektívne údaje o veľkosti ruského zoskupenia, stratách, plánovanej mobilizácii atď. neboli nikdy zverejnené. Existujú len odhady. Preto sa spoliehame na údaje, ktoré považujeme za najvierohodnejšie.

1. Na začiatku vojny sa celkový počet ruských vojakov odhadoval na 200-tisíc mužov. Od jari úrady aktívne verbovali občanov na krátkodobé kontrakty, aby nahradili zabitých a zranených. Koľko nových zmluvných vojakov bolo prijatých a koľko ich bolo mobilizovaných do LNR/DNR, nie je spoľahlivo známe.

V júni britská spravodajská služba odhadovala straty ruskej armády na 20-tisíc osôb. Dá sa predpokladať, že do konca septembra sa tento počet bude pohybovať v rozmedzí 35- až 40-tisíc. Ak vezmeme pomer padlých a ranených približne 1:3, celkové straty ruského zoskupenia na konci septembra sa pohybujú do 150-tisíc mužov.

Ak predpokladáme, že do armády bolo prijatých aspoň toľko mužov, koľko ich bolo vyradených, dostaneme sa k číslu 150-tisíc mužov navyše počas tohto obdobia. Aj preživších a zdravých vojakov z pôvodného zoskupenia treba v blízkej budúcnosti nahradiť, pretože bez odpočinku nemôžu bojovať.

Koľko vojakov by muselo byť povolaných, aby nahradili 350-tisíc? Na začiatku vojny posielali na Ukrajinu najmä profesionálnych zmluvných vojakov. Potom sa uskutočnil zmluvný nábor motivovaných ľudí, ktorí chceli slúžiť.

Mobilizácia znamená povolanie neprofesionálov, ktorí nechcú slúžiť, čo znamená, že ich výkonnosť bude niekoľkonásobne nižšia ako výkonnosť profesionálnej armády. Na vyrovnanie strát by bolo potrebné odviesť dva- až trikrát viac ľudí ako v pôvodnom zoskupení, t. j. 700-tisíc až milión osôb.

Na sociálnych sieťach sa veľa diskutovalo o tom, aký údaj sa vlastne nachádza v siedmej „tajnej“ klauzule dekrétu o mobilizácii. Domnievame sa, že tieto argumenty nemajú zmysel. Úrady budú povolávať toľko, koľko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie