Denník N

Prečo Ukrajinci opäť postupujú? Päť postrehov austrálskeho generála

Foto - Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny
Foto – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny

Oči vojenských odborníkov po celom svete už nejaký čas sledujú okolie Chersonu. Ukrajinskej armáde sa podarilo prelomiť ruské línie na západnom brehu Dnipra, oslobodiť niekoľko obcí a priblížiť sa k dôležitému mestu Nová Kachovka, kde je možné prekročiť Dnipro a kde sa začína vodný zásobovací kanál na Krym.

Opäť sa tak objavuje otázka, čo robia Ukrajinci lepšie, keď proti ruskej armáde, desiatky rokov vnímanej ako neohroziteľnej nikým iným než veľmocami, postupujú vpred.

Ofenzíva proti Ruskom ovládanému územiu na západnom brehu Dnipra je vedená zo severu, zatiaľ čo na západe tohto okupovaného priestoru ukrajinská vojenská prítomnosť bráni Rusom opustiť pozície a posilniť svojich zatláčaných spolubojovníkov. Nie je to zadarmo: ako sme nedávno opísali v seriáli Vývoj bojov, Ukrajinci tu majú nemalé straty.

Austrálsky generál vo výslužbe Mick Ryan, ktorý vojnu dlhodobo sleduje a komentuje, považuje za dôležitých päť faktorov ukrajinského úspechu.

Ryan začína svoju úvahu poznámkou, že na juhu Ukrajiny nejde ani tak o nečakaný prelom, ako skôr o pokračovanie série plánovaných a koordinovaných akcií na južnom aj severovýchodnom bojisku. Obrancovia majú v koordinácii tú výhodu, že sa pohybujú po takzvaných vnútorných líniách – teda môžu svoje sily presúvať rýchlejšie a pružnejšie než ruská armáda.

Súčasťou od augusta prebiehajúcich intenzívnych bojov na juhu Ukrajiny je aj menej zjavný súboj o to, kto bude mať v oblasti lepší prieskum a navyše odoprie prínos kvalitného prieskumu protivníkovi.

Taktický prieskum by sa dal opísať veľmi detailne, ale kľúčové je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie