Denník N

Okruhlica o alkohole: Uleteli sme. Už sa to nedá riešiť osvetou

Ľubomír Okruhlica. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľubomír Okruhlica. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica by povolil pitie alkoholu až nad 21 rokov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica v rozhovore hovorí:

  • prečo opití ľudia sadajú za volant,
  • ako obmedziť pitie alkoholu,
  • prečo je na Slovensku alkohol vnímaný ako súčasť života
  • a aký je pomer úmrtí alkoholikov a drogovo závislých.

Prečo si opitý človek sadne za volant?

To by ste sa mali opýtať každého opitého, ktorý si tam sadne, dôvody bývajú rôzne. Jedna príčina je, že človek pod vplyvom alkoholu stráca opatrnosť a veľmi prudko mu stúpa sebavedomie. Väčšinou idú s takou úvahou – som dobrý šofér, nič sa mi nemôže stať, pravdepodobnosť, že ma zastaví polícia a nafúkam, je veľmi malá. S takýmto zvýšeným sebavedomím si sadnú za volant a riskujú.

V nedeľu Dušan Dědeček pod vplyvom alkoholu zabil päť ľudí, ďalších zranil. Ako sa zmení správanie človeka a schopnosť jeho reakcií pri šoférovaní pri 1,6 promile alkoholu?

Nechcem hovoriť o konkrétnom prípade, lebo to je vec súdneho znalca, ktorý musí posúdiť veľmi veľa okolností – hmotnosť osoby, kedy pil, opakovane sa testuje alkohol v krvi – či stúpa alebo klesá. Záver sa robí podľa viacerých vecí. Všeobecne však platí, že pri takejto koncentrácii alkoholu je to už opitosť, keď človek stráca pohybovú koordináciu – napríklad sa môže pri chôdzi potácať. Vtedy je typické, že stúpa odvaha, tendencia riskovať a pri emóciách sa potenciálne zvyšuje agresivita alebo depresia, podľa toho, ako je človek nastavený. Je to veľmi komplikované a treba brať do úvahy, či človek predtým jedol alebo nie a či tam neboli aj iné látky.

Aké napríklad?

Kofeín, ale dôležité sú najmä lieky, ktoré užíval – či boli na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Nehoda na Zochovej

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie