Denník N

Keď ho draftovali, sklamaný bol aj Trudeau. Montreal dáva šancu talentu, ktorý rozposlal nahé fotky mladej ženy

Málokedy sa stane, aby sa kanadský premiér vyjadroval k draftu do NHL. Justin Trudeau to vlani spravil, pretože sa mu nepáčil odkaz, ktorý najslávnejší hokejový klub vyslal spoločnosti draftovaním Logana Maillouxa.

„Ako celoživotný fanúšik Habs (prezývka Montrealu Canadiens, pozn. red.) musím povedať, že som hlboko sklamaný týmto rozhodnutím. Išlo o zlý úsudok vedenia Canadiens. Majú pred sebou veľa vysvetľovania – Montrealčanom aj fanúšikom naprieč krajinou,“ povedal Trudeau.

Logan Mailloux je 19-ročný kanadský obranca, ktorý pred dvoma rokmi hral vo Švédsku za klub SK Lejon. V tom čase mal konsenzuálny sexuálny styk s 18-ročnou Švédkou. Počas sexu mladú ženu bez jej vedomia odfotil a fotografiu rozposlal svojim spoluhráčom do skupinového četu na sociálnej sieti Snapchat. K intímnej fotografii pripojil aj online profil mladej ženy, takže spoluhráči presne vedeli, o koho ide.

Keď sa obeť dozvedela, že jej nahá fotografia takto koluje, išla na políciu. Švédsky súd Maillouxa uznal za vinného z „narušenia súkromia“ a „porušenia dobrého mena“. Trestom pre neplnoletého Maillouxa bola pokuta vo výške 14 300 švédskych korún, čo je v prepočte 1320 eur.

Skutočným trestom mal byť dosah na jeho športovú kariéru, ten sa však nekonal. Maillouxa draftovalo ešte predošlé vedenie Canadiens na čele s generálnym manažérom Marcom Bergevinom a asistentom generálneho manažéra zodpovedným za skauting Trevorom Timminsom.

Prečo je to opäť téma? Montreal v stredu podpísal s Maillouxom nováčikovský kontrakt na tri roky a to už je rozhodnutie nového vedenia na čele s generálnym manažérom Kentom Hughesom, ktorý draftoval aj Juraja Slafkovského a Filipa Mešára.

V Kanade sa teraz vedú debaty nielen o tom, či si Mailloux zaslúži druhú šancu, ale aj o celkovom stave hokejového prostredia.

Takto sa Mailloux (v bledomodrom) na tréningu pretláčal s Jurajom Slafkovským.

Dvadsaťjeden sekúnd ticha

Maillouxov škandál sa prevalil ešte pred minuloročným draftom. Následne pri verejnom ospravedlnení vyhlásil, že si neželá, aby ho niekto draftoval, pretože si to pre svoje správanie nezaslúži.

Mnohé kluby sa na to ani nechystali. The Athletic zistil, že minimálne jedenásť tímov ho malo v kolónke „Tohto nedraftujte“, aj napriek veľkému hokejovému talentu.

Na drafte ho kluby obchádzali, až sa na rad dostal Montreal ako predposledný v prvom kole. Na prekvapenie mnohých generálny manažér Marc Bergevin ohlásil: „Montreal si z 31. miesta s hrdosťou vyberá Logana Maillouxa.“

Bergevinov najbližší spolupracovník Trevor Timmins sa potom postavil pred médiá. Bola pandémia, tlačovka prebiehala cez Zoom. Timmins dostal otázku, ktorá znela: „Mailloux vyhlásil, že si nezaslúži byť draftovaný. Ak si to myslí samotný hráč, prečo si vy myslíte opak?“

Timmins po tejto otázke zostal na 21 sekúnd ticho. Potom povedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie