Denník N

Kadyrov je ako sultán. Prečo si čečenský líder môže dovoliť kritizovať ruské neúspechy

Ramzan Kadyrov. Foto - kremlin.ru
Ramzan Kadyrov. Foto – kremlin.ru

Keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu, čečenský líder Ramzan Kadyrov hovoril o nekonečnej vernosti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Obaja sú roky blízkymi spojencami.

Podľa kremeľských znalcov dávno uzavreli tichú dohodu: Kadyrov sľúbil Putinovi neobmedzenú lojalitu a Putin mu za to necháva voľnosť pri riadení Čečenska.

Lenže v posledných týždňoch Kadyrov nepriamo spochybňuje autoritu ruského vedenia. Vo svojich pravidelných príspevkoch na sociálnych sieťach kritizuje spôsob, akým ruská armáda vedie vojnu, a vyzýva ju na ráznejšie riešenia.

Po tom, čo Rusi utrpeli porážku pri Lymane, dokonca vyzval na použitie taktickej jadrovej zbrane. Keď Kremeľ ohlásil čiastočnú mobilizáciu, Kadyrov odkázal, že Čečenska sa týkať nebude.

„Ako vždy veľmi dobre vycítil nálady v čečenskej spoločnosti,“ vysvetľuje pre Denník N analytik Pavel Havlíček.

Kto je Ramzan Kadyrov, o čo mu ide a čo chce dosiahnuť odmietnutím mobilizácie?

Mesežnikov: Kadyrov je ako sultán

Portál Politico zaradil Ramzana Kadyrova na zoznam mužov, ktorí by mohli zosadiť Vladimira Putina. Tento scenár je nepravdepodobný, ale ak by k nemu došlo, podľa Politica by bol mimoriadne desivý.

Ako pre Denník N hovorí politológ Grigorij Mesežnikov, Kadyrov je aktívnou súčasťou vládnuceho klanu v Rusku. Len málokto je pritom vo svojich vyjadreniach taký radikálny.

Kadyrov pravidelne označuje Ukrajincov za „neonacistických diablov“ a vyzýva Rusko, aby v konflikte nerobilo žiadne ústupky. Na rozdiel od centrálnej vlády mu nerobí problém hovoriť o „vojne“ na rozdiel od „špeciálnej vojenskej operácie“.

Pre niektorých mohlo byť o to prekvapivejšie, že Kadyrov koncom septembra ohlásil, že Čečensko sa nezapojí do čiastočnej mobilizácie. Prečo to urobil?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie