Denník N

Treba podať vakcínu proti chrípke a covidu do odlišných ramien a dodržať časový odstup medzi očkovaniami?

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Pri súčasnom podaní vakcíny proti covidu a chrípke nedochádza k oslabeniu ich účinku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aj na Slovensku sa možno zaočkovať súčasne vakcínou proti covidu a vakcínou proti chrípke, ak očkovaná osoba v jeden deň navštívi očkovacie miesto (vakcína proti covidu) a svojho všeobecného lekára (vakcína proti chrípke).

Zaočkovať oboma typmi vakcín sa možno aj u svojho ambulantného lekára, ak to umožňuje.

Také očkovanie šetrí čas, no čo si o ňom myslia vedci a lekári?

Je vhodnejšie dodržiavať časový odstup alebo na tom nezáleží? Mali by sa odlišné vakcíny podať do jedného ramena alebo zvlášť do ľavej a pravej ruky, ak sa dáme zaočkovať súčasne?

Individuálny prístup

Pre neživé vakcíny – ako sú injekčné vakcíny proti chrípke, ale aj vakcíny proti covidu či pneumokokom – vo všeobecnosti platí, že ich možno podať zároveň a nevyžadujú žiaden časový odstup. „Ale na odlíšenie prípadných vedľajších účinkov sa odporúča dodržať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie