Denník N

Dnes je deň aradských mučeníkov. Ten, kto v súčasnosti verí v priateľstvo s Rusmi, je naivný

Autor je bývalý štátny tajomník MK SR, v súčasnosti je predsedom platformy Mosta-Híd strany Aliancia
Česť hrdinom. Tento deň nás prostredníctvom 13 hrdinov z Aradu už viac ako 170 rokov učí vlastenectvu, človečine a charakteru. Učme sa od nich, poučme sa z dávnej histórie. V tomto roku je obzvlášť dôležité, aby sme sa na krátku chvíľu zastavili. Roky 1848 – 49 boli vojnové, rovnako ako rok 2022. Cisárovi sa podarilo potlačiť túžbu po slobode len s pomocou ruského cára. Udržať nás v porobe dokázalo za pomoci Paskeviča jeho 200-tisíc vojakov.
A lepšiu skúsenosť s Rusmi sme za stáročia ani nezažili. Počas prvej svetovej vojny väčšinu z viac ako 120-tisíc obrancov Przemyślu tvorili maďarskí vojaci. Rusi s nimi zaobchádzali nemilosrdne a všetci sme počuli aj o podmienkach v zajateckých táboroch.
V druhej svetovej vojne sme síce bojovali na nesprávnej strane, ale každá rodina má svoj príbeh o hrôzach počas bojov pri Done. Naše staré mamy nám rozprávali o znásilneniach, „málenkyj robot“ poznáme od odvlečených starých otcov… – ak vôbec mali dostatok síl o tom hovoriť.
A je tu rok 1956.
Nás Maďarov Rusi posledných 173 rokov len bili, mučili a utláčali. V Maďarsku či na Slovensku práve pre nich nedosahujeme životnú úroveň ako v Rakúsku. To, že našim starým otcom komunisti zobrali pozemky, naši rodičia nemohli podnikať ani cestovať k moru, je tiež ich zásluha. To, že stredná Európa stále zaostáva za Západom, je spôsobené tým, že sme blízko k Rusom a impérium nepustí.
Bolo by žiaduce, aby sme sa konečne poučili z historických chýb. Aby sme po 173 rokoch hrdinom z Aradu vzdali hold tak, aby sme zároveň nepochybovali o tom, za čo oni vtedy položili svoj život: o slobode.
O slobode, za ktorú bojovali až do konca.
Česť hrdinom!

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie