Denník N

Nový Li-Fi internet je až 100-krát rýchlejší ako Wi-Fi

Technológia Li-Fi využíva svetlo z LED žiaroviek na prenos dát. Vedci ju testovali v reálnych podmienkach, je 100-krát rýchlejšia ako priemerná Wi-Fi.

V porovaní s Li-Fi je Wi-Fi ako spomalený film.

Vo februári tohto roku vedci oznámili, že úspešne testovali novú technológiu, ktorá v laboratórnych podmienkach prenášala dáta rýchlosťou 224 gigabitov za sekundu. Na orientáciu: každý z 18 filmov s veľkosťou 1,5 GB by ste vďaka nej stiahli za jednu sekundu.

Vedci z estónskeho startupu Velmenni práve oznámili, že Li-Fi prvýkrát úspešne odskúšali v reálnych podmienkach. Dosiahli rýchlosť 1 gigabit za sekundu – je to 100-násobok toho, čo dokáže dnešná priemerná Wi-Fi.

Využívajú LED žiarovky

Li-Fi začal vyvíjať v roku 2011 Harald Haas z univerzity v Edinburghu. Technológia využíva na prenos dát LED žiarovky. Viditeľné svetlo v rozpätí 400 až 800 terahertzov, ktoré vydávajú, funguje ako pokročilá morzeovka. Zapínanie a vypínanie LED žiarovky pri extrémnej rýchlosti (nanosekundy) sa dá využiť na zápis a prenos dát v binárnom kóde (jednotky a nuly).

LED žiarovka sa rozsvecuje a zhasína tak rýchlo, že to naše oko ani nepostrehne. Wi-Fi pracuje pomalšie, preto môže byť Li-Fi revolučnou technológiou v tých oblastich, kde je potrebná veľmi rýchla odozva.

Výhodou Li-Fi je okrem vysokej rýchlosti aj to, že svetlo, ktoré používa na prenos dát, nedokáže prechádzať cez steny. Oproti tradičnému Wi-Fi sa tak zvyšuje bezpečnosť lokálnych sietí. Takýmto spôsobom sa minimalizuje aj problém s rušením inými zariadeniami.

Na druhej strane, nevýhodou je, že žiarovka musí „dosvietiť“ na váš počítač, musíte byť v jej blízkosti. Ide o prekážku, ktorú musia vedci prekonať, ak sa má technológia masovo a úspešne zaviesť.

Vedci odhadujú, že mesačný prenos dát v roku 2019 presiahne 24,3 exabajtov. Ide o objem, ktorý súčasné bezdrôtové pripojenia nedokážu zvládnuť. Technológia Li-Fi by mohla byť odpoveďou na preťaženosť systému, tvorcovia ju vyvíjajú ako doplnok, prípadne alternatívu k Wi-Fi.

Internet do každej domácnosti

TED prednáške z roku 2011 hovoril Harald Haas, priekopník Li-Fi, že LED žiarovky v každej domácnosti možno ľahko premeniť na Li-Fi vysielač a spraviť tak internet oveľa dostupnejším na celom svete. „Infraštruktúra už je vybudovaná. Jediné, čo potrebujeme spraviť, je dostať malý mikročip do žiaroviek, aby spĺňali dve funkcie: osvetlenie a bezdrôtový prenos dát,“ povedal.

„V budúcnosti nebudeme mať len 14 miliárd žiaroviek, ale možno aj 14 miliárd Li-Fi po celkom svete pre čistejšiu, zelenšiu a svetlejšiu budúcnosť,“ dodal.

Využitie Li-Fi v bežnom živote je stále záležitosťou budúcnosti, ale svetlo z LED žiaroviek na komunikáciu s inými zariadeniami už svoje uplatnenie má. Napríklad firma Disney vyvíja niekoľko hračiek s touto technológiou, okrem iného kúzelnú paličku, ktorá dokáže aktivovať žiarovky na šatách princeznej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie