Denník N

Kaliningrad je ruské mesto, väčšinu histórie sa tam hovorilo po nemecky a s Čechmi nemá nič spoločné

Brána, ktorá sa v Kaliningrade nazýva Brandenburská. Foto - Jan Pešula, CC BY-SA 3.0
Brána, ktorá sa v Kaliningrade nazýva Brandenburská. Foto – Jan Pešula, CC BY-SA 3.0

Žart zo sociálnych sietí, podľa ktorého by Česká republika mala anektovať Kaliningradskú oblasť, sa rozvíja do ďalších a ďalších variácií. Má tento vtip niečo spoločné s realitou?

Hneď na úvod si jasne povedzme: český nárok na Kaliningrad je platný ako patentové prihlášky Járu Cimrmana, o nič viac a o nič menej. Mesto, ktoré sa predtým volalo Královec, nebolo nikdy súčasťou Českého kráľovstva. Okrajová súvislosť s Přemyslom Otakarom II. nemá žiadny význam. Kaliningrad nám nikdy nepatril a nikdy patriť nebude.

Hra na jeho anexiu ilustruje českú schopnosť rozvíjať absurdný humor. Výklad reálnej histórie Kaliningradu taký zábavný nie je. Mesto a jeho okolie boli svedkami mnohých masakrov, skaza sa tu prechádzala ulicami a straší dodnes.

Predstavme si na chvíľu, že hra nie je hrou, že sme skutočne nejakým spôsobom Kaliningrad a jeho okolie urobili enklávou Česka. Naša krajina by tak získala svoje druhé najväčšie mesto, polmiliónový Kaliningrad je väčší než Brno. Získala by významný prístav v Pobaltí, mnoho dôležitých priemyselných závodov vrátane lodenice a veľké množstvo vojenských zariadení vrátane celej ruskej Baltskej flotily. Jadrové zbrane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie