Denník N

Viac dáva Poľsko aj Nemecko. Francúzi otáľajú s dodávkami zbraní pre Ukrajinu

Zelenskyj a Macron v Kyjive. Foto - TASR/AP
Zelenskyj a Macron v Kyjive. Foto – TASR/AP

Francúzsko určite materiálne nepodporuje Ukrajinu v rozsahu, ktorý by sa mohol očakávať, hovorí český vojenský analytik Vojtěch Bahenský.

Keď v polovici júna navštívil Kyjiv francúzsky prezident Emmanuel Macron, ukrajinskému lídrovi Volodymyrovi Zelenskému sľúbil, že Paríž bude Ukrajine pomáhať do konca vojny. Bolo to v čase, keď Kyjiv kritizoval Francúzsko (aj Nemecko), že s pomocou Ukrajine otáľajú a len veľmi pomaly posielajú dodávky zbraní.

V posledných dňoch sa kritika voči Parížu pre ich pomoc Ukrajine ozýva znova.

Analýza vojenskej pomoci Kyjivu realizovaná v Poľsku a na Ukrajine, na ktorú sa odvoláva BBC, ukázala, že francúzsky podiel na zahraničných dodávkach zbraní je menší ako 2 percentá, zatiaľ čo výrazne vedú USA so 49 percentami. Pred Francúzmi sú Poliaci (22 percent) a dokonca aj Nemci (9 percent).

Paríž sa však bráni a uvádza, že nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. Kým niektoré krajiny dodávajú Ukrajine množstvo zastaranej vojenskej techniky, Francúzi poslali na Ukrajinu 18 samohybných húfnic Caesar, ktoré sa momentálne používajú na ukrajinskej frontovej línii.

Slovensko, ktoré je v porovnaní s Francúzskom približne desaťkrát menšie, na Ukrajinu už poslalo štyri samohybné húfnice Zuzana 2, ďalšie štyri by mali byť na ceste a sľúbených je ešte 16 kusov.

„Francúzsko určite materiálne nepodporuje Ukrajinu v rozsahu, ktorý by sa mohol očakávať, a zaostáva obzvlášť v pomere k HDP za mnohými inými krajinami,“ hodnotí český vojenský analytik Vojtěch Bahenský z Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity.

„Zároveň to v mnohých ohľadoch nie je úplne prekvapivé alebo neporovnateľné s ďalšími veľkými štátmi EÚ či NATO, ako je Taliansko alebo Španielsko.“

Nízku mieru francúzskej pomoci potvrdzuje Kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku, ktorý uvádza, že Paríž daroval Ukrajine vojenskú pomoc za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie