Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Heger upratuje Matoviča

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Satira na Najvyššom súde USA  2. Dobrá úroda ti zaručí… 3. Depresia ako príčina smrti  4. Telegraficky z Luxemburgu  5. Čo môžeš urobiť v posledný deň lehoty nerob skôr

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Áno, pozerať sa v týchto dňoch poza humná je istá forma úniku od reality. Lenže niekedy sa to tak pýta. Takže dnes krátke noticky z obľúbených zahraničných destinácií, čitateľ si v nich možno nájde presah aj k okrajovým miestnym témam (Dni Nezábudiek, Robo Džunko na slobode z milosti hlavy štátu, médiá proti moci). A na záver predsa len letmý pohľad smerom domov, na tému, ktorá je zjavne tiež okrajová.

1. Satira na Najvyššom súde USA

Na Najvyššom súde USA je kauza, ktorá sa týka prípustných hraníc paródie. Novinára žalujú policajti aj mesto, ktoré ich zamestnáva. To sa stáva, z policajtov si zvyknú robiť srandu aj tam, kde pomáhajú a chránia, a oni na ňu vedia byť citliví.

Sem to dávame, lebo piatoček. Svoj podanie amicus curiae (to je nevyžiadané stanovisko subjektu, ktorý nie je účastníkom konania, ale chce predložiť svoj právny názor v prospech jedného z nich) totiž Najvyššiemu súdu zaslala satirická internetová platforma The Onion.

A uchopila ho sebe vlastným spôsobom, čiže parodicky. Na niektorých miestach je to vtipné trochu nasilu, ale niektoré časti sú fakt zábavné. „The Onion naďalej plní svoju spoločensky hodnotnú rolu tým, že priestory, v ktorých prebýva moc, dezinfikuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie