Denník N

Šéf policajnej inšpekcie chcel rizikový príplatok 166 eur za to, že ho kritizujú médiá

Ivan Ševčík. Foto Tasr
Ivan Ševčík. Foto Tasr

Ivan Ševčík žiadal ministra vnútra o navýšenie platu, lebo ho „atakujú“ médiá, ombudsmanka aj rómsky splnomocnenec. Kaliňák mu to neschválil, vo štvrtok by sa mal stať generálom.

Riaditeľ policajnej inšpekcie požiadal v júni ministra vnútra Roberta Kaliňáka o navýšenie rizikového príplatku 166 eur. Pýtal ho pre seba a pre svojho zástupcu.

Vyplýva to z dokumentu, ktorý v Národnej rade zverejnil poslanec Daniel Lipšic. Ševčík, ktorého inšpekciu médiá kritizovali vo viacerých prípadoch, napríklad aj za vyšetrovanie zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou (v prospech policajtov), v návrhu písal, že si peniaze zaslúži aj za kritiku, ktorej čelí.

Príplatok sa priznáva v závislosti od miery reálneho ohrozenia života alebo zdravia a obaja riadiaci funkcionári sa podieľajú na plnení úloh na úseku inšpekčnej služby, zúčastňujú sa plánovaných i neplánovaných akcií, pohybujú sa v kriminálnom prostredí a získavajú informácie o páchaní trestnej činnosti policajtov. Obaja sú atakovaní zo strany verejnosti, médií, ako aj rôznych organizácií – verejný ochranca práv, splnomocnenec vlády pre rómske komunity, písal Ševčík v návrhu. Na prípad ako prvý upozornil začiatkom novembra Konzervatívny výber.

Kaliňák príplatok neschválil. Ševčík neodpovedal na otázku, prečo o peniaze žiadal a či je to adekvátna požiadavka od verejného činiteľa, ktorý by mal strpieť kontrolu médií či ombudsmanky. Takýto materiál na Kanceláriu ministra vnútra nikdy neprišiel. Pán Ševčík nemá priznaný príplatok 166 eur, napísalo tlačové oddelenie ministerstva vnútra.

Iba som žiadal inšpekciu, aby preverila kauzu v Moldave, a ak niekoho žiadam o preverenie, tak to nie je kritika, povedal splnomocnenec pre rómsku komunitu Peter Pollák. Súhlasí s ministrom, že Ševčíkovi príplatok neschválil.

Pobavilo ma to hneď dvakrát. Prvýkrát ma pobavili dôvody žiadosti. Druhýkrát ma pobavilo, že o finančnej odmene pre predstaviteľov nezávislej inštitúcie rozhoduje minister, ktorý je politicky zodpovedný za to, čo táto nezávislá inšpekcia kontroluje, povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Ide podľa nej o nezávislosť dotiahnutú do dokonalosti.

Vláda začiatkom októbra schválila návrh Kaliňáka vymenovať Ševčíka a policajných viceprezidentov Milana Lučanského a Ľubomíra Ábela za generálov. Prezident zverejnil, že menovanie generálov sa uskutoční vo štvrtok o 16:00, nechce však odpovedať na otázku, či vymenuje aj Ševčíka. Prezident sa k menovaniu generálov vyjadrí vo štvrtok o 16.00 v Prezidentskom paláci, napísal jeho hovorca Roman Krpelan.

Pýtal som sa na výbore pre obranu a bezpečnosť minulý týždeň pána Ševčíka, čo to má znamenať, ale nepovedal nič. Ani minister mi nedal odpoveď, hovoril Lipšic o Ševčíkovi. Funkciu generála si podľa poslanca Ševčík nezaslúži.

Generál je najvyššia policajná hodnosť a viac ako o peniaze ide pri jej udelení o prestíž. Rozdiel medzi plukovníkom a generálom vo finančnom ohodnotení je len sedem eur.

„Ivan Ševčík má na konte veľké množstvo významných úspechov polície vrátane objasnení vrážd týkajúcich sa odsúdeného Černáka či skupiny okolo Jegorova,“ napísalo ministerstvo vnútra ešte pred mesiacom, prečo by mal Ševčík dostať hodnosť generála. Spolu s Lučanským kedysi žiadal stíhanie aj odškodné od bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka za jeho výrok kým oni boli vo funkcii, mafián Karol Mello bol sústavne na úteku, a až keď odišli, sa ho podarilo zadržať“.

Lipšic tiež odporúčal prezidentovi, aby si od bezpečnostných zložiek vyžiadal materiály, ktoré o Ševčíkovi majú, a naznačoval, že na generálsku hodnosť ho diskreditujú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie