Denník N

Rus pomaľoval vchod ruskej ambasády v Bratislave, deň strávil v cele. Slovenských policajtov chváli

Sergej Nikitin má len osemnásť rokov, stihol však sedieť v policajnom zaistení v Rusku i na Slovensku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sergej Nikitin má len osemnásť rokov, stihol však sedieť v policajnom zaistení v Rusku i na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Má osemnásť rokov a kvôli protestom už stihol byť zadržaný policajtmi v Rusku aj na Slovensku. Študent Sergej si myslí, že aj Rusi na Slovensku by sa mali proti vojne ozývať viac.

Sergej Nikitin hodnotí svoju poslednú skúsenosť so slovenskými policajtmi kladne. Zadržali ho koncom septembra po tom, ako prišiel protestovať pred ruskú ambasádu. S odkazom na Putinove zločiny položil na chodník zabalené mäso a červenou farbou pomaľoval ceduľu s ruským štátnym znakom a označením ambasády.

Protivojnové gesto osemnásťročného ruského študenta trvalo len niekoľko desiatok sekúnd. Okamžite k nemu pribehla slovenská strážna služba. Jeden z policajtov sa Sergeja spýtal, či mu to za to stálo. Potom ho zadržali, vypýtali si doklady a odviezli na policajnú stanicu.

„Väčšina policajtov bola milá. Snažili sa mi pomôcť, ľudsky sa so mnou rozprávali a upokojovali ma, aby som nebol vystresovaný,“ rozpráva Sergej.

Nikitinova akcia trvala len pár desiatok sekúnd. Rýchlo ho zaistili slovenskí policajti, ktorí strážia ruskú ambasádu.

V cele s opitým šoférom

Po tomto čine strávil celý deň v cele predbežného zadržania. Sedel tam s českým šoférom kamiónu, ktorého zadržali pre jazdu v opilosti. Sergej si spomína, ako mu táto situácia prišla absurdná.

„Ten šofér reálne za volantom ohrozoval ľudí. A ja som s ním sedel v jednej cele, lebo som vyjadril názor na agresiu mojej vlastnej krajiny voči Ukrajine,“ hovorí.

Incident, ku ktorému došlo v stredu 28. septembra, potvrdzuje aj bratislavská polícia. Sergejov protest označila za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rusi na Slovensku

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie