Denník N

Najskôr jej zomrela matka, potom odišla dcéra. Ale jej album je o láske

Stále neprehliadnuteľná - ku každému novému albumu patrí nová vizuálna identita Björk. Foto - One Little Indian
Stále neprehliadnuteľná – ku každému novému albumu patrí nová vizuálna identita Björk. Foto – One Little Indian

Nová nahrávka Fossora ukazuje, kam sa jedna z najoriginálnejších popových speváčok posunula v tvorbe aj v osobnom živote.

Sú ľudia, ktorých baví len elektronická tanečná hudba, iní sú zase výlučne na klasiku. Existujú však aj takí, čo počúvajú oboje. No a potom je tu ona. Vie to spojiť do jedného celku vo svojej vlastnej tvorbe.

Vystihuje to aj v úvodnej pesničke nového albumu, kde spieva: „Ourr differrences arre irrrrelevant“ (Rozdiely medzi nami sú zanedbateľné). To nie sú preklepy, ale jediný možný spôsob, ako slovami vystihnúť jej výslovnosť. Po troch dekádach sólovej kariéry má stále silný prízvuk, ale ostatní Islanďania tvrdia, že oni takto výrazne písmeno r teda rozhodne nevyrážajú.

To je však len ďalší z dôkazov, že Björk je originálom, neprehliadnuteľným zjavom. Platí to aj o jej novom albume s názvom Fossora. Tento latinský výraz sa dá preložiť ako „Tá, ktorá sa prekopáva“. K čomu sa teda vlastne prekopala na svojej desiatej štúdiovej nahrávke?

Staré a nové vzťahy

Obaly svojich albumov prirovnáva k tarotovým kartám, vždy ide o vizuálne výrazný naštylizovaný portrét, ktorý má vystihnúť „archetyp postavy“. Na novinke je niečím medzi opernou divou a lesnou bytosťou so surrealistickými hubami pod nohami.

Aj tento album funguje sám osebe a zároveň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie