Denník N

Sme presvedčení, že budeme členom NATO, hovorí ukrajinský premiér Šmyhaľ

Český premiér Petr Fiala a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vpravo). Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Český premiér Petr Fiala a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vpravo). Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Denys Šmyhaľ sa stal ukrajinským premiérom dva roky pred tým, než Rusko vypálilo prvé rakety na Kyjiv, jeho rodný Ľviv a mnoho ďalších ukrajinských miest.

„Potrebujeme nové mozgy aj nové srdcia,“ zdôvodnil v marci 2020 prezident Volodymyr Zelenskyj výmenu šéfa svojej vlády a vymenovanie vtedy 44-ročného Šmyhaľa.

Dnes je Šmyhaľ premiérom krajiny vzdorujúcej atómovej veľmoci Rusku. Deníku N poskytol rozhovor pri príležitosti svojej návštevy pražského európskeho samitu.

Na čo sme sa okrem iného pýtali:

  • čo by Ukrajina od Čechov a ďalších Európanov ešte potrebovala;
  • ako zabrániť tomu, aby Európa v zime zamrzla;
  • čo by sa stalo, ak by ľudia podľahli únave z vojny.

Vaša návšteva v Českej republike má veľký význam aj preto, lebo ČR predsedá Rade EÚ. Ako by podľa vás európske krajiny mohli – okrem toho, čo dosiaľ robia – pomôcť Ukrajine k rýchlejšiemu víťazstvu nad Ruskom?

Pre víťazstvo potrebuje Ukrajina zbrane, sankcie a peniaze. Česká republika podporuje Ukrajinu od prvých dní veľkého útoku – podporuje nás vojensky i sankciami. Vieme, že Česko podporilo všetky sankčné balíčky. Ten súčasný, ôsmy, je tvorený za predsedníctva ČR (v čase rozhovoru bol schvaľovaný, teraz je už schválený – pozn. red.). Tradične ČR podporuje Ukrajinu aj finančne – makrofinančná pomoc EÚ Ukrajine obsahuje aj časť od ČR.

Okrem toho by som chcel poďakovať českému ľudu, ktorý neuveriteľne Ukrajinu podporuje – od drobných darčekov až po veľké peniaze, ktoré prichádzajú od bežných občanov. Okrem iného za tieto peniaze bol zakúpený tank, ktorý ste nazvali Tomáš. V najbližšom čase sa zaradí do výzbroje ukrajinskej armády a vyjde na bojisko. Aj po tom, čo ho Česi kúpili, pokračovali v zbierke – teraz už na náboje a ďalšie potrebné veci pre tank Tomáš. Vaša krajina zároveň podporuje veľa humanitárnych a sociálnych projektov na Ukrajine. My sme za to nesmierne vďační – za tie iniciatívy jednoduchých Čechov.

Poďakovať by som však chcel aj českej vláde. Premiérovi Fialovi, on sa zapojil od prvého dňa. Sme neustále v spojení a z vašej strany sa robí naozaj veľa.

A čo ešte očakávame?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie