Denník N

Ruský expert: Putin skutočne verí, že Západ chce zničiť Rusko

Ľudia v Sevastopole sledujú na veľkoplošnej obrazovke prejav ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli pri príležitosti podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Foto - TASR/AP
Ľudia v Sevastopole sledujú na veľkoplošnej obrazovke prejav ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli pri príležitosti podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Foto – TASR/AP

Ak by ruský prezident svojim konšpiračným teóriám sám neveril, nikdy by nenapadol Ukrajinu, myslí si akademik Illia Jablokov. 

Viera, že Západ sa snaží zničiť Rusko, existuje v ruskej spoločnosti po stáročia, hovorí Illia Jablokov.

V rozhovore vysvetľuje, prečo Vladimir Putin používa teóriu o takzvanej zlatej miliarde a ako kedysi šíril konšpirácie proti svojim oponentom.

„Prejav pri anexii bol dôkaz, že jeho rozhodnutia poháňa jeho viera v konšpiračné teórie,“ tvrdí Jablokov.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa zmenilo Putinovo šírenie konšpiračných teórií;
  • čo naznačuje, že im skutočne verí;
  • ako to zvyšuje šance, že použije jadrové zbrane;
  • ako môže Putin napokon skončiť;
  • prečo je zlé, že niektoré krajiny zatvorili hranice pred utekajúcimi Rusmi.

Mnohí politici aj na Slovensku šíria konšpiračné teórie, ale zrejme im neveria, iba im to politicky vyhovuje. Putin však podľa vás skutočne verí tomu, čo vraví. Prečo si to myslíte? 

Nemôžem si byť istý na sto percent. Aby ste si boli istý, musíte mať dôkazy, ktoré nemám. Môžem špekulovať, ale viem si zrátať jedna plus jedna. Vidím, že sa otvorene zmieňuje o konšpiračných teóriách už od roku 2003. Vtedy sa to týkalo jeho politických oponentov. Tieto myšlienky šíril veľmi takticky. A keď sa problém vyriešil, ďalej ich nerozvíjal.

Môžete uviesť príklad? 

Prvým príkladom bola ropná spoločnosť Jukos, keď Michaila Chodorkovského (jej majiteľa – pozn. red.) zavreli do väzenia v roku 2003. Jedno z vysvetlení bolo, že Chodorkovskij predá všetku ruskú ropu Spojeným štátom tým, že vytvorí medzinárodnú spoločnosť v spojení s firmou Shell. Prezentovalo sa to ako americký puč proti Rusku. Prestala však ruská vláda obchodovať so Shellom alebo s Američanmi, keď Chodorkovskij skončil vo väzení? Nie. Hľadelo sa na neho ako na smrteľného nepriateľa Ruska? Nie. Zabili ho vo väzení? Nie. Prepustili ho neskôr z väzenia? Áno. Boli to konšpiračné myšlienky, ktorých cieľom bola konkrétna politika Kremľa, ale nikdy sa nezrealizovali vo veľkej miere. Až donedávna.

Kedy sa to zmenilo? 

Myslím, že sa to postupne menilo od roku 2012. Prvým prípadom bol zákon proti mimovládkam, ktorý mal tvrdý dosah na množstvo súkromných a Západom financovaných mimovládnych organizácií. Prezentovalo sa to ako hrozba proti Rusku. Zaviedli to do zákona a Putin tieto formulácie o zahraničných agentoch využíval a robil z nich nepriateľov Ruska. V tom čase však Putin konšpiračné teórie stále používal veľmi takticky. Napríklad tlačil na kontrolu veľkých IT spoločností v Rusku, keď povedal, že internet vynašla CIA.

Odvtedy konštantne vidíme, že počet konšpiračných teórií, ktoré používa, rastie. Kedysi to bolo raz za niekoľko rokov a teraz je jedna v súvislosti s mimovládkami, iná s hnutím LGBT, ďalšia s internetom, štvrtá o biozbraniach. Počet týchto prípadov stále rástol. V roku 2021 zverejnil svoj článok o vzťahu Ruska a Ukrajiny, ktorý bol plný protizápadných konšpiračných teórií. Tento článok sa zmenil na politiku, keďže spustil plány na napadnutie Ukrajiny. Môžeme si byť istí, že jeho uverejnenie v júni 2021 uviedlo do pohybu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie